Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új mentőautókra lenne szükség

A Bihar Megyei Mentőszolgálat tegnap délelőtt számolt be éves tevékenységéről és jövőbeli terveiről a média nagyváradi képviselőinek.

Nagyváradi székhelyükön számoltak be a Bihar Megyei Mentőszolgálat (SAJ) vezetői: dr. Liciniu Venter általános menedzser és Liviu Popa Sabău gazdasági vezető, valamint dr. Ionela Gui és Gencsi László asszisztens a mentőszolgálat ez évi tevékenységéről.

Liviu Popa Sabău, Ionela Gui és Liciniu Vinter

Liviu Popa Sabău, Ionela Gui és Liciniu Vinter

A beszámoló szerint a SAJ aktivitása a tavalyi évhez képest növekedett, hiszen a bevetéseik száma (77627) 7%-al nőtt, és 63913 személyt láttak el 2017-ben.

A SAJ rendelkezésére jelenleg 64 mentőautó áll, amelyek közül 61 az úgynevezett „aktív jármű”, ezekből pedig 44 működik mentőautóként (sürgősségi hívásokra felelnek, B és C típusúak), a fennmaradó autók pedig nem segítségnyújtásra, hanem egyéb szállításra és a betegek otthoni ellenőrzésére alkalmas járművek. Az alkalmazottak száma összesen 40 (jelenleg 39 állás van betöltve), ami Venter állítása szerint megfelel az előírt normatívának, azonban, újságírói kérdésre hozzátette, hogy a mentőállomás számára hasznos lenne, ha még legalább tíz orvost és asszisztenst alkalmazhatnának. Az évek óta, időről-időre terítékre kerülő autópark kérdésével kapcsolatban a jelenlévők azt nyilatkozták, hogy jövő év második felétől számítanak az új mentőautókra. Amennyiben erre jövőre valóban sor kerül, és legalább 20 jármű kerül hozzájuk, végre sikerülhet felújítani a gépkocsiállományt, amely évtizedekkel ezelőtt elavultnak minősült autókból áll.

A SAJ által nyújtott képzések és önkéntesprogram ugyanakkor jövőre is folytatódik, tekintettel az idei sikerekre, amelyeknek köszönhetően több mint 300 diák és több mint ezer felnőtt sajátította el az elsősegélynyújtás módját, és a Ments meg egy szívet. Talán éppen a tiedet kampány keretén belül, Şerban Borda színész közreműködésével, sikerült két automata újraélesztő gépet vásárolni a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Egyetem számára. A Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel közös projektben a SAJ jövőre iskolások számára indít ingyenes elsősegélynyújtás-kurzusokat.

Szamos Mariann