Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új lebonyolítási rendszer a román kosárlabda élvonalban

Tizenkét csapattal rajtol a román férfi kosárlabda élvonal 2015–2016-os idénye. A címvédő Ploieşti-i Asesoft visszalépése miatt (a tízszeres bajnokcsapat anyagi gondok miatt volt kénytelen visszalépni a másodosztályba) az eredetileg zöldkártyát kapott Temesvári Timba szereplését sem engedélyezte a szövetség.

A részt vevő együttesek a Marosvásárhelyi Maros KK, a Temesvári KK, a Târgu-Jiui Energia, a Bukaresti Steaua CSM EximBank, a Kolozsvári UBT, a Piteşti-i BCMU, a Medgyesi Gaz Metan, a Nagyszebeni Atlassib ESK, a Craiovai SCMU, valamint a két újonc, a Galaci Phoenix és a Bukaresti Dinamo.

1.Dillon egyelőre kivár, erősebb bajnokságban folytatná pályafutását.  Fotó: Roby Boros

1. Dillon egyelőre kivár, erősebb bajnokságban folytatná pályafutását.
Fotó: Roby Boros

 

Kétlépcsős alapszakasz

A tervek szerint az alapszakasz két részre oszlik majd, az elsőben mindenki mindenkivel játszik oda-visszavágó alapon. Az így kialakult rangsor első hat helyezettje a felsőházban folytatja, a többiek pedig az alsóházban. Újabb tíz meccs után kialakul a végleges sorrend, s ismertté válik a rájátszásba került nyolc együttes neve. A felsőházból hat, az alsóházból pedig a legjobban szituált két gárda kerül be az egyenes kieséses szakaszba, amelynek újdonsága, hogy az első körben csak két győzelemig játszanak. Ami szintén újdonság, hogy az elődöntőben és a döntőben pihenőnapot iktatnak be az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik meccs közé. A szusszanás jól jön a csapatoknak, kevésbé a szurkolóknak, akik emiatt nem biztos, hogy el tudják kísérni kedvenceiket a sorsdöntő összecsapásokra. Véglegesen a szövetség dönt majd a hónap végéig.

 

Tervezett dátumok

Az új idény szeptember 26-án kezdődik, előtte három nappal a Román Kupa első fordulójában méri össze erejüket a résztvevők. Az alapszakasz első része 2016. február 13-án ér véget, a második kör pedig április 9-én. A Román Kupa döntőjére április 14–15. között kerül sor, az All Star Gála időpontja pedig április 16. A rájátszás április 21-én rajtol, a döntő első meccsét május 22-én rendezik meg. A negyeddöntőben két nyert mérkőzés dönt a továbbjutásról, az elődöntőben és a fináléban már három siker szükséges a győzelem megszerzéséhez.

 

Kupaküzdelem

A Román Kupában 12 csapat vág neki a küzdelemnek, az első körből továbbjutott hat gárdához csatlakozik a két legszerencsésebb vesztes (azon együttesek, amelyek a legkisebb különbséggel maradtak alul ellenfelükkel szemben), így alakul ki a negyeddöntő párosítása. A második körből továbbjutó négy csapat a már megszokott négyes döntőben küzd majd a serlegért. A Román Kupa első fordulójának odavágóira szeptember 23-án kerül sor, a visszavágókat egy héttel később játsszák. A negyeddöntőkre 2016. január 6-án és 13-án kerül sor, a négyes döntő időpontja pedig április 14-e és 15-e. A bajnokság és a kupa programjának sorsolását e hónapban tartja majd meg a Román Kosárlabda Szövetség.

Több meccset láthatnak a váradi szurkolók az alapszakasz során

Több meccset láthatnak a váradi szurkolók az alapszakasz során

 

Váradi helyzetjelentés

A Nagyváradi VSK edzői, Cristian Achim és Milan Mitrovics Belgrádban jártak nemrég a közép- és kelet-európai szakvezetők számára megtartott legnagyobb fejtágítón. Ami a keretet illeti, a váradi klub két játékost (Sean Barnett és Andrei Mandache) is leigazolt Kolozsvárról, emellett szerződést hosszabbított Salih Nuhanoviccsal, Rares Paşcaval, Bogdan Ţibârnăval, Daniel Popescuval és Sergiu Poppal. A volt csapatkapitánnyal, William Franklinnel szintén folynak az egyeztetések, s információink szerint az ausztrál Daniel Dillont is maradásra szeretnék bírni a VSK vezetői, ám kérdéses, hogy anyagilag tudják-e teljesíteni a több európai ligából is ajánlatot kapott játékos igényeit.

“Dillonnak szerződéshosszabbítást ajánlottunk, ám több jó ajánlatott is kapott, a románnál jóval erősebb ligákból. Gondolkodási időt kért tőlünk” – közölte Şerban Sere, a VSK menedzsere, aki hozzátette, Franklint is szeretnék visszacsábítani, de egyelőre nincs konkrétum az ügyben.