Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Új helyzetekre új válaszokat kell adni”

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete idei megyei választmányi ülésének január 16-án délután a nagyváradi polgármesteri hivatal adott otthont. Az eseményen a 156 választmányi tagból 92-en voltak jelen (felénél többen), így Biró Rozália választmányi elnök határozatképesnek nyilvánította a jelenlévő tagságot.

Minden napirendi pontot és beszámolót elfogadtak a választmányi tagok

Minden napirendi pontot és beszámolót elfogadtak a választmányi tagok

Biró Rozália elmondása szerint az RMDSZ megyei szervezete számára igencsak érdekes, változatos időszakot hozott az utóbbi hat hónap, s mint hangsúlyozta, erről az ügyvezető elnök, Szabó Ödön beszámolója részletes képet fog mutatni. Szabó a későbbiekben a politikai folyamatokról osztott meg néhány fontosabb gondolatot. Ezt követően Biró Rozália a javasolt napirendi pontokat olvasta fel. Ezek között szerepelt a megyei elnök, Kiss Sándor politikai tájékoztatója, az ügyvezető elnökség beszámolója az elmúlt féléves tevékenységről, a határozati javaslat a XXXIX. beszámolói és küldöttjelölő küldöttgyűlés időpontjáról, helyszínéről, keretszámáról, valamint a mandátumok körzetekre való leosztásáról, határozatjavaslat a körzeti küldöttgyűlések, tisztújítások ütemtervéről, a megyei RMDSZ költségvetésének előterjesztése. Mivel Kiss Sándor betegség miatt nem lehetett jelen, Biró Rozália olvasta fel az elnöki beszámolót. Többek között elhangzott, hogy Victor Ponta 45 napos vándorlási időszaka igencsak átírta a helyi és a megyei politikai erőviszonyokat. „Ügyelnünk kellett arra, nehogy leváltsanak magyar polgármestereket, alpolgármestereket az új többség kialakulása miatt. Az elnökjelöltek kampánya túl zajosra sikeredett. Az ilyenkor elhangzó ígéretek megzavarják az embereket. Johannis sikere a Ponta-ellenes hangulat oka lehet. Egy kisebbségi elnök által vezetett ország még nem tudjuk, milyen is lesz: vagy a félelmeink vagy a vágyaink fognak beteljesedni. (…) Az RMDSZ kormányról való kilépése sokakat megérintett. Ez sok új helyzetet hoz létre. Az RMDSZ a kivárás fázisában van, igyekszik megfontoltan és józanul cselekedni.”– hangzott el az elnöki beszámoló során.

Szabó Ödön

Szabó Ödön

Szabó Ödön az RMDSZ elmúlt féléves, gazdag tevékenységét ismertette, és kitért arra is, hogy mind a kultúra és hagyományőrzés, mind az oktatási rendszer átalakítása terén harcot vívtak. „Új helyzetekre új válaszokat kell adni, és a régi válaszokat meg kell erősíteni” – fogalmazott. Továbbá ismertette, hogy március 26-án, Nagyváradon tartják majd a megyei RMDSZ küldöttgyűlését, az RMDSZ kongresszusára pedig április 17-én és 18-án kerül sor Kolozsvárott.

Az esemény hozzászólásokkal zárult.

Sükösd T. Krisztina