Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új helyszínen festhettek tojásokat

Gyermekek, szülők és nagyszülők közösen készülhettek a húsvétra az elmúlt hétvégén annak a játékos tojásfestési programnak a keretében, amelyet hat éve indított el a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet és a Diákokért Egyesület, s amely idén először új színhelyen, a nagyváradi várban levő R&R könyvszalonban került megrendezésre, az Ovisuli Egyesület társszervezésében.

uj helyszinen 1

Az, hogy a programot kimozdították a Dél-Rogériuszi RMDSZ-körzet székházából, és egy mindenki számára nyitott, családbarát környezetbe helyezték át, rendkívül pozitív hatással volt az egész rendezvényre. Mintegy harminc zsibongó gyermek töltötte meg az könyvszalon termeit, akik padagógusok segítségével hagyományos tojásfestési technikákkal ismerkedhettek meg.

„Az egyesületünk egyik alapelve az, hogy a szülői közösséget is egy kicsit összefogjuk és összekovácsoljuk, hogy ne csak az iskolában és egy adott osztály közösségén belül találkozzanak a szülők, hanem általánosan próbáljuk összefogni a nagyváradi magyar szülőket és ez által próbáljuk tovább erősíteni közösségünket” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke, aki köszönetét fejezte ki az R&R könyvszalon vezetőségének és Herman Ferenc programfelelősnek, amiért teljes mellszélességgel támogatták a rendezvényt.

„Ami számomra nagyon meglepő, hogy idén többségében óvodáskorú gyermekeket hoztak el a szülők a rendezvényre, míg előző években inkább a nagyobb, iskolás korosztály képviseltette magát. Ez kihívás volt, mert a hagyományos írásos technikát tanítottuk meg nekik, ami gyakorlatilag azt jelenti hogy forró viasszal kellett dolgozniuk, de szülői felügyelettel nagyon ügyesen helytálltak” – nyilatkozta Perecz-Simó Annamária pedagógus, aki Vass Annamária tanítónővel közösen vezette a foglalkozást. Mint hozzátette, örömére szolgál, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is nagy élvezettel vettek részt a munkában. „Remélem, hogy ezeket az eszközöket elteszik, hazaviszik és az jövőre is használni fogják, mert célunk hogy ápoljuk és felélesszük a tojásfestés régi hagyományát” – fogalmazott.

A gyermekek nagyon élvezték a munkát. A foglalkozást vezető pedagógusok néhány hagyományos motívummal is megismertették a kicsiket, de utat engedtek a gyermekek egyéni kreativitásának is, illetve volt aki internetről nézte le a neki tetsző mintát, így ötletes és mutatós festett tojások születtek, és mindenki pozitív élménnyel távozhatott.

Sz. G. T.