Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új gyógymód Váradon a Parkinson-kórra

A Parkinsor-kór egy új gyógymódjára nyílt lehetőség egy hete Nagyváradon a megyei kórház gasztroenterológiai osztályán. A részletekről Gheorghe Carp, az intézmény menedzserigazgatója, dr. Ciprian Brisc, a gasztroenterológiai részleg főorvosa és dr. Monica Sabău, a neurológiai osztály vezetője számoltak be.

uj 1

Carp és Brisc doktorok

Múlt héten, csütörtökön volt két endoszkópikus beavatkozás két Parkinson-kórosnál, akiknek már nem használtak a szájon át szedhető gyógyszerek, mert azokat a gyomorsav szétmarta. Eddig Temesvárra küldték a hasonló problémával küszködő betegeket, de most már a megyei kórházban is elvégezhető az az endoszkópikus beavatkozás, melynek során egy csövet vezetnek be egyenesen az emésztőrendszerbe, így a specifikus gyógyszereket ezen keresztül egyenesen a bélrendszerbe tudják juttatni, és a gyomorsav nem tesz kárt bennük, a kezelés pedig ezáltal sokkal hatékonyabbá válik.

A beavatkozás nem drága, kb. 100 eurónak megfelelő lejbe kerül és a Parkinson-kór súlyos formáiban szenvedő betegeknek nagy segítség, akárcsak azoknak, akik például gégerákban szenvednek, és nem tudnak természetes úton táplálkozni. Ez a módszer olcsóbb, mint egy műtéti beavatkozás, és a beteg pár nap múlva el is hagyhatja a kórházat. Egyébként hasonló beavatkozást Románia öt kórházában végeznek.

S. T. K.