Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új filmeket adnak a régi moziban

Az ismert nosztalgiasláger sora – „új filmeket adnak a régi moziban” – látszik beteljesedni Nagyváradon, ugyanis úgy tűnik, az önkormányzat végre-valahára rendbe téteti és ismét a kultúra és a szórakozás egyik fészkévé teszi a közel két évtizede bezárt és csak néha-néha működtetett, egykor közkedvelt Szabadság mozit.

Mint ezt Mircea Mălantól, a megyeszékhely alpolgármesterétől megtudtuk, az egykori Szabadság mozi benne van abban a nagyszabású projektben, amely a Fekete Sas-palota épületeinek rendbetételét teszi lehetővé. Az egykori mozi így ismét igényes kikapcsolódást nyújtó hely lesz, amennyiben a terveket sikerül maradéktalanul megvalósítani. Mălan elmondta, akárcsak az egész Sas-palota esetében, a volt mozi épületénél is szigorúan ügyelni fognak arra, hogy (amennyiben ez lehetséges) visszahozzák az 1900-as évek elejének szecessziós hangulatát. Éppen ezért az ajtókat, ablakokat megpróbálják az eredetinek megfelelően helyreállítani, a régi parkettát sem szedik fel, hanem megjavítják vagy hasonlóval pótolják. A világítótestek esetében sem modern lámpák, hanem olyan kovácsoltvas csillárok, amilyenek a múlt század elején lettek ide felszerelve. A falakon található freskókat az elmúlt évtizedek során sajnálatos módon lemázolták olajfestékkel, és egyelőre kérdéses, hogy sikerül-e olyan restaurációs munkát elvégezni, mely után ismét láthatóvá válnak ezek a régi falfestmények.

uj filmeket (1)

Az egykori mozi azonban nemcsak filmvetítéseknek ad helyet, hanem előadások, bábjátékok, kiállítások helyszíne is lesz. A földszinten kávézó és egy szecessziós hangulatú cukrászda nyílik majd, s ha ezt sikerül megvalósítani, valóban esély lesz arra, hogy egy patinás, múlt század eleji hangulatot találjanak itt azok is, akik vetítésekre jönnek.

uj filmeket

A felújítás munkálatai összesen 3, 8 millió euróra rúgnak, ennek nagy részét a váradi önkormányzat fedezi, egyharmadát pedig EU-s pályázati pénzből fizetik ki. Amennyiben a kulturális szaktárca rábólint a volt mozi felújításának tervére, még idén nekilátnak a munkálatoknak, melyeket a projektben meghatározottak szerint másfél év alatt kell, befejezzenek.

Sz. M.