Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új felszerelést kapott a tűzoltóság

Hatékonyabban dolgozhat mostantól a Bihar megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), ugyanis egy új felszerelést kaptak, ami nem más, mint egy multifunkcionális katasztrófa-elhárítási konténer.

Mariş Gheorghe és Caba Sorin Mihai

Mariş Gheorghe és Caba Sorin Mihai

A konténert egy sajtótájékoztatón mutatta be az ISU főparancsnoka Sorin Caba ezredes valamint Mariş Gheorghe ezredes, az ISU logisztikai vezetője. A konténer segít mind a felderítésben, mind a mentésben, ugyanis fel van szerelve olyan eszközökkel, melyek elengedhetetlenek bizonyos katasztrófahelyzetben. A tároló, ami egyébként nyolc tonnát nyom, fel van szerelve a legtöbb utolsó generációs eszközzel többek, így világításra, fémvágásra használatos tárgyakkal. A legkülönlegesebb a szenzoros kereső monitor, aminek segítségével megtalálhatják a romok alá szorult áldozatokat, az eszköz képes képek, videók rögzítésére is, de kommunikálhatnak is általa az áldozatokkal, ezzel megkönnyítve kimenekítésüket. A konténer rekeszeiben a felsoroltak mellett van katonai sátor és speciális hordágyak is, amelyek segítségével különböző környezeti viszonyok mellett is kimenekíthetik az áldozatokat, például  a vízből, vagy hóval borított hegytetőről. Az új konténert egy erre specializálódott teherautó segítségével szállítják majd el a katasztrófák helyszínére.

Sorin Caba azt is elmondta, hogy ilyen multifunkcionális katasztrófa elhárítási konténer az év végére minden megyében lesz, továbbá azt is hozzátett, hogy egy ilyen teljes felszerelés értéke 110 000 lej.

Vincze-Nagy Anikó