Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új fejezet kezdődik a PKE-n

Új fejezet kezdődik a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) életében, mondta Tőkés László EP-képviselő, az Alapítók Tanácsának elnöke, aki dr. Pálfi József rektorral és Fodor Attila szenátusi elnökkel számolt be az egyetem helyzetéről.

Dr. Pálfi József, Tőkés László és Fodor Attila

Dr. Pálfi József, Tőkés László és Fodor Attila

 

Április 13-án tárgyaltak az intézményfenntartó magyar állam képviselőivel, Balogh Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, Palkovits László felsőoktatásért felelős államtitkárral és Grezsa István miniszteri biztossal, az államtitkárral dr. Pálfi József rektor is egyeztetett később. A magyar állam képviselői megerősítették, hogy továbbra is kiemelt fontosságú nemzetstratégiai intézményként tekintenek a PKE-ra, illetve szó esett arról, hogy a hatékonyabb gazdálkodás és működés megerősítése érdekében a magyarországihoz hasonló kancelláriarendszer bevezetésének lehetőségét is megvizsgálják.

Tőkés László elmondta, hogy a János Szabolcs volt rektor ügyében hozott fegyelmi határozat szerint nevezett részére 12 évre felfüggesztették a következő jogok gyakorlását: nem indulhat versenyvizsgán magasabb didaktikai fokozat megszerzésére, nem pályázhat semmilyen vezetői funkcióra és nem lehet tagja doktori, mesteri vagy államvizsga-bizottságnak. A határozatot már kézbesítették János Szabolcsnak, így az már hatályos, tudtuk meg Fodor Attilától. Az Alapítók Tanácsának elnöke azt is elmondta: az egyetem még mindig megosztott a helyzet megítélésében, a határozat ugyanis minimális többséggel ment át a szenátuson. Azt nem tudja megítélni, hogy bűnpártolás vagy implikáció esete forog-e fenn, de manipuláció esete mindenképpen, meggyőződése, hogy egyes szavazók „meggyőző munka” hatására szavaztak a fegyelmi határozat ellen. Tőkés László azt is elmondta: súlyosabb a helyzet Berei Annamária volt gazdasági igazgató esetében, ő „nem érzi át az erkölcsi súlyát annak, amit elkövetett”, nem hajlik az együttműködésre sem, holott 56 ezer lejes tartozása van, és ennek az összegnek a visszaszerzésére vélhetően csak a jogi út marad. Az Alapítók Tanácsának elnöke köszönetet mondott a Sapientia Alapítványnak és Kató Béla elnöknek, mivel partnerek voltak a válság kezelésében, s az EMMI szerepét is hangsúlyozta.

Az egyetem új épülete

Az egyetem új épülete

Viszonylag teljes képet kaptak bő három hónap alatt azokról az okokról, melyek az egyetem jelenlegi helyzetéhez vezettek, mondta dr. Pálfi József, aki szerint a pénzügyek mögötti morális összefüggések is érdekesek. Megfogalmazódtak ugyanakkor azok a szempontok is, amelyek alapján tovább lehet építkezni, tette hozzá. Pálfi József szerint ha nem is idén, de a következő években már tudják fejleszteni is az egyetemet.

Az átszervezésre vonatkozó kérdésünkre dr. Pálfi József elmondta: jelenleg három kar van az egyetemen, ezeket összevonják és két kar alakul, a művészeti és bölcsészettudományi kar és a társadalom- és közgazdaságtudományi kar. A két kar keretében öt tanszék működik majd, ezek a nyelv- és irodalomtudományi, a vizuális művészeti és a zeneművészeti, valamint a humán tudományi tanszék és közgazdaságtudományi tanszék.

Az alapképzések közül az angol–román, magyar–román és a filozófia került a megszüntetett kategóriába, a mesteri képzések közül pedig a kortárs politikai filozófia.

Az angol–magyar, az angol–német, a magyar–német és magyar–angol alapképzés szüneteltetett szaknak számít annak függvényében, hogyan zárkózik fel, mennyi hallgatója lesz, mondta dr. Pálfi József, aki azt is hozzátette, ősztől az egyetem új épületében kezdik a tanítást.

Fodor Attila elmondta, hogy a 116 millió forintnyi megtakarításnak, ami a finanszírozás mintegy húsz százalékát jelenti, elsősorban a fenntartható költségvetés kialakítását kell szolgálnia. A rektor szerint ugyanakkor ily módon akár három-négy éven belül rendezhetik az intézmény tartozásait. Az átszervezés keretében leginkább óraadó tanároktól válnak meg, mintegy 24 állás szűnik meg, az adminisztratív állások száma 14-gyel lesz kevesebb, a tanszékek összevonása miatt pedig hat tisztség is megszűnik.

Fried Noémi Lujza