Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új évet kezd a filharmónia

Tegnap délelőtt a Nagyváradi Állami Filharmóniánál érdeklődtünk a zenei intézmény idei első harmadévének legújabb terveiről, fejleményeiről, és már az év első hétfőjén javában munkán, azaz próbán kaptuk a teljes zenekart (képünkön).

A közönség fokozott érdeklődése miatt a filharmónia a héten háromszor (!) is – csütörtökön, pénteken, illetve szombaton – előadásra tűzi hagyományos újévi koncertjét, amit most kivételesen Ozaki Sinja japán, marosvásárhelyi illetőségű karmester vezényel majd, az idetartozó népszerű Strauss-repertoárral, illetve operettslágerekkel és egyéb népszerű áriákkal, zenekari betétekkel, melyek részleteire még csütörtöki lapszámunkban visszatérünk.

Uj evet kezd a filharmonia

Az újévi koncerteket követően is folytatódik a zenei „nagyüzem”, hiszen ismét minden hét csütörtökén új műsorral várják a filharmóniába a közönséget. Foica László művészeti igazgatóval beszélgetve több részletet is megtudtunk az évad további színes programjáról, változatos meghívottairól – mindez már megtalálható az intézmény honlapján is (www.oradeaphilharmony.com).

Az évad folytatásában igyekeztek úgy megválasztani a műsorokat, hogy a népszerű, közönségcsalogató repertoár mellett azért igazi zenei különlegességekkel is finoman adagolva szolgáljanak a közönség számára (példának okáért mindjárt január harmadik hetében egy Moszkowski-zongoraversennyel). A teljesség igénye nélkül szemezgettünk az úgynevezett „klasszikus-romantikus” általános repertoárból: Beethoven-zongoraversenyek, Brahms 2. zongoraverseny, Mendelssohn-hegedűverseny, Rahmanyinov Paganini-variációk, Csajkovszkij V. szimfónia, Dvořák VIII., IX. szimfóniák, Bizet Carmen-szvitek, Rimszkij-Korszakov Seherezádé stb.

Szem előtt tartották továbbra is a rutinos régi közönségkedvenc előadóművészek mellett ígéretes fiatal előadóknak biztosítani a megmutatkozási lehetőséget.

Március végéig visszatérnek hozzánk a régi „nagyok” közül például Dana Borşan és Daniel Goiţi zongoraművészek, Bálint János fuvolaművész, Carmen Gurban nemzetközileg elismert szoprán (Puccini egyik legkiválóbb tolmácsolója). A váradon debütáló fiatal meghívottak közül megemlítjük a belgrádi születésű, Bécsben élő Ana Topalovic gordonkást, illetve a fiatal cseh kürtös-karmestert Ondřej Vrabecet. Visszatérő meglepetésként olyan kiváló karmesterek jönnek még Váradra, mint Theo Wolters (Hollandia), Tiberiu Soare (Bukaresti Nemzeti Opera) vagy Selmeczi György.

Az áriákat kedvelőknek lesz operagála, és március utolsó két hetében Ciprian Marinescu hegedűművész-impresszárió háttérmunkájának jóvoltából újra Tavaszi Fesztivál tombol majd japán vendégművészekkel, amely kamarazenekari, illetve kamarazenei különlegességeket is bőven ígér.

A leckehangversenyek második témáját ezúttal az énekkar tartja majd január 22-étől kezdődően, csütörtökönként. A zenekarról érdeklődve megtudtuk, végre sikerült állandó vendégművészekkel úgy kiegészíteni a szimfonikusokat, hogy az szinte minden tekintetben megfeleljen a felvállalt nagyzenekari repertoár követelményeinek.

Türelmetlenül várjuk az évad új és izgalmas hangversenyeit. Kezdetnek tehát ezen a héten háromszor is újévi koncerttel örvendezteti meg közönségét a filharmónia, hogy mindenkinek derűvel indulhasson ez az újabb, sok tekintetben még bizonytalan esztendő.

Tóth Gábor