Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új eszközzel mérnek a rendőrök

Tegnaptól fokozott figyelmet szentel a Bihar megyei rendőrség a gyorshajtók kiszűrésére, ebben egy újonnan beszerzett eszköz lesz a segítségükre. Ez nem más, mint egy hordozható lézeres radarpisztoly, ami az első ilyen felszerelés Nagyváradon. Jelenleg az eszköz az élesdi rendőr főkapitányság tulajdonában áll, és Élesd, valamint a 1-es számú országút közelében fogják használni.

uj eszkozzel mernek a rendorok

Tegnap terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be a Bihar megyei rendőr-főkapitányság igazgatója Alin Haniş ezt az újdonságot. Az új felszerelést részletesen Sorin Indrieş a közlekedési rendészet felügyelője mutatta be a sajtó képviselőinek a Rulikowski temető melletti körgyűrűn. Az eszköz nem csak a sebességkorlát átlépését képes megmérni, hanem kiszűri a radarhatástalanító eszközöket, képes felmérni, hogy a sofőr telefonál e vezetés közben, és azt is, hogy be van e kötve a biztonsági öve. Sorin Indrieş azt is elmondta, a jelen lévőknek, hogy a radarpisztoly fel van szerelve egy éjszakai képek készítésére alkalmas eszközzel is, így sötétben is tudnak vele dolgozni. A radarpisztoly egyébként 1200 méter távolságból képes bemérni az esetleges szabálytalanságokat, ezzel megkönnyítve a rendőrség munkáját. Az eszközzel videót is lehet készíteni, amit ott jártunkkor is meg tudtak mutatni a rendőrök, ugyanis egy autós épp akkor akart a dupla, folytatólagos vonalon átvágni.

A sajtótájékoztatón megtekinthettük, hogyan működik a radarpisztoly és milyen rendszer szerint, használják. Egy rendőr leméri az adott értékeket, majd ha szabálytalanságot észlel, megadja az autó adatait kollégáinak, akik a mérés helyszínétől nem messze leállítják az adott autót és sofőrjét.

Az új felszerelést megvásárlását a nagyváradi önkormányzat közösen az élesdi önkormányzattal finanszírozta és bocsátotta ingyen a rendőrség használatára.

Egyébként ez az eszköz nem ismeretlen Romániában, már több városban használják rendszeresen a szabálytalanul közlekedő autósok kiszűrésére.

Vincze-Nagy Anikó