Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új épületet kapott a Waldorf óvoda Váradon

Nagyváradon immár három éve (2010 óta) létezik Waldorf óvodai csoport – mind román, mind magyar nyelven. Eddig azonban különböző épületekben kapott helyet a megyeszékhelyen, míg az idei tanévtől végre egy közös épületben működhet, mégpedig az Üteg (ma Călimăneştilor) utca 10. szám alatt. A tíz éve lakatlan ingatlant jelenleg a helyi önkormányzat újíttatja fel. A részletekről Szabó Csilla óvónővel és Carmen Costrasszal, a NAD Humanitárius Alapítvány vezetőjével beszéltünk.

uj epuletet (2)

Jó hír, hogy még vannak helyek a szép környezetben, a nagyállomás mögötti Üteg utcában lévő épületben helyet kapó román és magyar Waldorf óvodai csoportokban Carmen Costras elmondása szerint ezekbe a Friedrich Schiller Német Elméleti Középiskola titkárságán lehet beiratkozni a váradi Sándorffy József (ma W. Shakespeare) utca 22. szám alatt. Mint Costras hangsúlyozta, kissé későn, a héten kezdődtek el az épület felújítási munkálatai, de önkormányzati ígéret szerint szeptemberben ezek befejeződnek. Elsősorban bevezetik a központi fűtést (eddig ott cserépkályhával fűtöttek), kicserélik a padlózatot, kifestenek, és az illemhelyeket is átalakítják a 3–5 éves gyerekek számára.

uj epuletet 2

A héten a magyar csoport egyik óvónőjével, Szabó Csillával is találkoztunk, aki nemcsak az új hely rendbetételéről, hanem a Waldorf alternatív oktatási módszerről is ejtett pár szót. Mint említette, ősztől két román nyelvű és egy magyar nyelvű Waldorf óvodai csoport indul. Az egyik román, illetve az egyetlen magyar csoport napközis programú lesz, a másik román csoport pedig rövid programú óvodai csoportként fog működni. A román tagozat eddig az váradőssi 55-ös Számú Óvodában, a magyar tagozat pedig a városközpontban lévő Orsolya óvoda épületében kapott helyet. Az óvodát befogadó intézmény jelenleg a Friedrich Schiller-iskola, amelynek igazgatója, Adriana Bunea nyitott arra, hogy a jövőben, amennyiben igény lesz rá, Waldorf típusú elemi oktatást is beindítsanak az iskolájukban. Már német tagozatra is volna igény a Waldorf óvodában, de ehhez egyelőre még nincs pedagógus. Mint Szabó Csilla kifejtette, az épület, amelyben egyébként 10 éve nem volt oktatás, azért jó, mert van lehetőség a csoportok bővítésére, amennyiben túljelentkezés lenne. Ráadásul van egy nagy, bár egyelőre gazos udvaruk is, amelyet terveik szerint a szülőkkel együtt gyomtalanítanak majd, és a gyerekekkel együtt beültetik virágokkal, fűszernövényekkel stb. „A tantervünk rugalmas, kikacsintunk a természetre, és behozzuk azt magunk közé, köré” – fogalmazott Szabó Csilla, hozzátéve, hogy tematikus módon és játékosan vezetik rá a tanulásra a gyerekeket. Elsősorban a lelki, szellemi és művészeti fejlesztésen van a hangsúly. Mint hozzátette, sok szülő idegenkedik ettől az alternatív oktatástól, de érdemes jobban utánanézni, miről is szól ez. Egyébként a Waldorf speciális oktatás illeszkedik a gyerekek fizikai és szellemi fejlődési fázisaihoz, mindemellett fejleszti a képzelőerejüket, kreativitásukat és szabadszellemű gondolkodásukat. Ez pedig jelentősen hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Bővebb tájékoztatás a www.waldorf.ro honlapon található, a beiratkozásokról pedig a 0359/439-711-es telefonszámon lehet érdeklődni.

(sükösd)