Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új bankjegyeket nyomtak a centenáriumi évre

A Román Nemzeti Bank (BNR) 2018. január 1-jétől bocsátotta ki az 1918-as „Nagy Egyesülés” százéves évfordulója alkalmából létrehozott új bankjegyeket és érméket, melyeken a 2016-ban elfogadott új román címer szerepel. Az új címer abban tér el az első világháború óta használt előző címertől, hogy az aranysas fejére visszahelyezték az úgynevezett acélkoronát.

uj bankjegyeket 2

Az acélkorona Románia királyi koronája, melyet egy, az 1877–1878-as román függetlenségi háború griviţai csatájában, 1877. augusztus 30-án szerzett oszmán ágyú csövéből öntöttek. I. Károly román király azért választotta az acélt és nem az aranyat, mert úgy gondolta, az szimbolizálja a román katonák bátorságát. 1881 és 1947 között már szerepelt Románia címerében, 2016. július 11. óta pedig újra szerves része ennek. Az új címer érvénybe léptetéséről a 2016-ban kibocsátott 146-os számú törvény rendelkezett.

Románia jelenlegi címerén egy kék színű pajzs közepén egy sas látható, jobbra fordított fejjel, koronával. Csőrében egy ortodox keresztet, karmaiban pedig kardot és jogart tart. A sas mellén egy öt részre osztott pajzs van, amelyen a jelenlegi állam történelmi alkotóelemeinek címerei láthatók: Havasalföld, Moldva, a Bánság és Erdély jelképei mellett, az alsó kettő közötti ötödik mezőben lévő két delfin a Fekete-tenger partvidékét, Dobrudzsát jelzi. Az első világháború utáni új címert – a mai alapját – I. Ferdinánd román király személyes megbízására köpeczi Sebestyén József magyar heraldikus tervezte 1921-ben.

uj bankjegyeket 1

Megjegyzendő hogy az új bankjegyek összes többi grafikai eleme, illetve biztonsági elemei megegyeznek az idáig is forgalomban levőkével. Az új bankjegyeket a reális piaci igényeknek megfelelően, fokozatosan bocsátják majd forgalomba – tudatta közleményében a BNR.

Az év végéig egyébként hivatalos dokumentumokon párhuzamosan használható a régi és az új címer. 2018 december 31-ig azonban minden közintézménynek át kell állnia az új címer használatára, pecséteken, fejléceken és minden hivatalos dokumentumon.

Sz. G. T.