Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új aluljáró és sportpálya készült Váradon

Terepen tartotta meg tegnapi sajtótájékoztatóját Florin Birta váradi alpolgármester. Az első úti cél az a gyalogosoknak készült vasút alatti átjáró volt, amelyet pár napja adtak át, és a megyeszékhelyen az Oncsa és a Rogériusz lakónegyedet köti össze.

Az átjáró a Rozs (ma Secarei) utcát és az Árpád vezér (ma Ştefan cel Mare) utat köti össze

Az átjáró a Rozs (ma Secarei) utcát és az Árpád vezér (ma Ştefan cel Mare) utat köti össze

Amíg a helyszínen az alpolgármester az átjáróval kapcsolatos tudnivalókat ismertette, alig öt perc alatt több tucatnyi környéken élő lakos haladt át a mintegy 55 méter hosszú, 2,4 méter magas és három méter széles alagúton: volt, aki kerékpárral, babakocsival vagy ölében kisgyerekkel, botra támaszkodva vagy éppen a piacról csomagokkal felpakolva. Néhányan elégedetten oda is szóltak az újságíróknak, hogy végre nem kell felmászniuk a töltésre és átbukdácsolniuk a vonatsíneken, ha Oncsáról be szeretnének jutni a városba, illetve onnan haza. Birta is megjegyezte, hogy életveszélyes volt a vasúti síneken átkelni, és emiatt sajnos már történt halálos baleset is a helyszínen. A sínek mentén jelenleg egy keresztfa emlékeztet a tragédiára.

A munkálatokat az Abed Nego Com cég végezte, a munkálatok összértéke pedig kb. 1,253 millió lej volt. Az átjáróban mozgásérzékelővel ellátott neonok vannak felszerelve, ezeket pedig ráccsal védik, ugyanis párat felszerelésük után megrongáltak. A vandálok a falakat sem kímélték: fekete feliratokkal csúfították el, melyeket a városháza tegnapra lefestetett.

Florin Birta váradi alpolgármester

Florin Birta váradi alpolgármester

Az átjáró Oncsa felőli oldalán parkot is ki fognak alakítani jövő tavasszal. Ott jelenleg parlagon heverő terület van. Birta hangsúlyozta, az a céljuk, hogy Nagyváradon legfeljebb 500 méterre a lakóhelyektől legyen kialakítva sportpálya, zöldövezet vagy játszótér. Egyébként péntektől már egy sportpálya-komplexumot – két kosárpályát, egy foci- vagy kézilabdapályát és egy teniszpályát – is birtokba vehetnek a váradiak Oncsán, az Őrnagy (ma Ion Bogdan) utcában, a Körösök Vízügyi Igazgatósága (ABA Crişuri) székházának szomszédságában. Itt kb. 700 000 lejbe kerültek a munkálatok: a sportpályák leaszfaltozása, elkerítése, illetve a mellettük lévő járdák és parkolók (45 férőhely) kialakítása. A pályák mögötti területet is megvásárolná a város a mezőgazdasági minisztériumtól, ahol zöldövezetet szeretnének kialakítani.

Kérdésünkre az alpolgármester elmondta, hogy bárki ingyen használhatja a sportpályákat, azonban nincs megoldva az éjjeli kivilágításuk, éppen ezért azokat csak nappal lehet birtokba venni.

Sükösd T. Krisztina