Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Új állatok a váradi zoo-ban

Ingyenes zoo-látogatás egy 10-esért címmel még e hó elején írtunk arról, hogy a Nagyváradi Állatkertet június 21-éig ingyen látogathatják mindazok a megyeszékhelyen tanuló, III–VIII. osztályos diákok, akik környezethez kapcsolódó tantárgyakból (biológia, növénytan stb.) jelest, illetve 10-es osztályzatot kaptak. A diákok az osztályzat dátumától 30 napig mehetnek be ingyen az állatkertbe. Azóta megtudtuk, hogy többen is éltek ezzel a lehetőséggel.

Egyébként a felújított, kibővített váradi állatkertbe érdemes kilátogatni, hiszen 150 állatfaj él ott a hüllőktől, egzotikus madaraktól kezdve egészen a nagyragadozókig. Lenyűgöző látni – szinte testközelből – a szibériai tigrist, amint a havas tájban tágas kifutóján tekintélyt-követelően, a friss hóban méretes lábnyomokat hagyva maga után sétál fel s alá, kíváncsian vagy inkább a látogatókat felfaló tekintettel dörgölőzve a kerítéshez. Az emu és a szarvas tétován, de barátságosan közeledik az idegenekhez, a páva pedig olyan barátságos, hogy szinte a tenyerünkből etethetnénk. Egyébként a zoo területén találhatók olyan automaták, amelyekből kimondottan az ott élő állatfajoknak lehet eledelt vásárolni, és magunkhoz csalogatni azokat.

A hiúz gyanakvóan méregette a látogatókat

A hiúz gyanakvóan méregette a látogatókat

Bimbó-Szuhai Tibortól, a váradi zoo vezetőjétől megtudtuk, hogy az idén arra törekednek, hogy az egyedül élő fajok mellé párt hozzanak. Például a marosvásárhelyi állatkertből egy hím mosómedvét fognak beszerezni, a zágrábi állatkertből pedig egy pár adax antilopot hoznak Nagyváradra. Az állatkert lakóinak száma is gyarapodott, ugyanis még januárban 11 boa született.

A szibriai tigris még kerítésen keresztül is tekintélyt-parancsoló és félelmetesen gyönyörű nagymacska

A szibriai tigris még kerítésen keresztül is tekintélyt-parancsoló és félelmetesen gyönyörű nagymacska

A zoo lakóit örökbe is lehet fogadni. Tavaly december közepe óta valamivel több mint félszázan adoptáltak tőlük állatokat, és nemcsak Romániából – pl. Konstancáról, Ploieştiről, Brassóból, Temesvárról stb. –, hanem külföldről is. Egy Finnországban élő, Romániából kitelepült család például egy cerkófmajmot fogadott örökbe. Érdekességképpen megtudtuk, hogy egy állat többször is örökbe fogadható. Az adoptálás feltétele, hogy a magánszemélyek legalább 100 lejt, a cégek pedig 500 lejt kell hogy évente felajánljanak. Egyébként általában a kiinduló összegnél sokan többet adományoznak az állatkertnek. A befolyt összeget, mely jelenleg mintegy 7 ezer lejre rúg, kizárólag az állatok életkörülményeinek javítására, étkeztetésükre fordítják. Mint megtudtuk, az adoptálóknál a ragadozók és a szurikáták örvendenek nagy népszerűségnek. Az örökbefogadó gazdiknak április utolsó és október első szombatján ingyenes a belépés a váradi zooba, és az általuk örökbefogadott állatokkal kizárólag ők úgynevezett rutinfoglalkozásokon is részt vehetnek. Egyébként az idén tavasszal és nyáron az örökbefogadásokból befolyt összegből még a szurikáták és a ragadozók életkörülményeit is javítani szeretnék. Mint Bimbó-Szuhaitól megtudtuk, készül a váradi állatkert honlapja is, de addig is információkat a zoo facebook oldalán lehet megtudni.

A kíváncsi páva szinte a tenyerünkből evett

A kíváncsi páva szinte a tenyerünkből evett

A váradi állatkert télen 10–18 óra között látogatható, viszont a pénztár 17 órakor zár. A jegyárak a következők: felnőtteknek 12 lej; gyerekeknek, tanulóknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 6 lej; legalább 15 fős felnőtt csoportoknak 10lej/fő (a kísérőnek ingyenes a belépés), a gyermekekből, diákból, egyetemistákból álló csoportoknak (min. 15 fő) 5 lej/fő a belépő, és itt is ingyen mehet be a kísérő. A családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerek) 24 lejbe kerül, a pótjegy(ek) pedig ilyenkor még 5 lej/gyerek. Egy évre érvényes bérlet is váltható a zooba. Ez felnőtteknek 100, diákoknak, nyugdíjasoknak pedig 70 lejbe kerül.