Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ufó, műhold vagy átverés?

Különös égi jelenés borzolja a közhangulatot tájainkon is kedd óta. Kedden hajnalban ugyanis egy furcsa fényjelenséget észleltek az égbolton. Egy hatalmas, tölcsér alakú fénycsóva lebegett és mozgott az égen. Mint a sajtóból kiderült, a jelenséget Oroszországban és Görögországban is észlelték, de több magyarországi településről is jelezték, hogy látták a furcsa tárgyat, jelenséget. Bihar megyében Körösmart (Râpa) faluban egy ottani polgár, Adi Bogluţ lencsevégre is kapta az égi tüneményt, és a felvételeket eljuttatta a helyi román lapoknak. Egy másik Bihar megyei férfi, Alex Ciuhandu is látta a jelenséget, aki videóra is vette ezt, mivel úgy vélte, egy meteorit becsapódását látta. A médiában többféleképpen tálalták a furcsa jelenést, több helyen azt állítva, egy orosz műhold volt a furcsa repülő tárgy. A különös jelenségre természetesen az ufóhívők és különböző vallási csoportosulások tagjai is felfigyeltek, és furcsábbnál furcsább elméleteket gyártottak, idegen űrhajótól kezdve a világvége jeleként át egészen démoni támadásokig. A sci fi és horrorfilmekbe illő találgatásokon túl akadnak olyanok is, akik úgy vélik, a Bihar megye felett is észlelt akármi simán valami csalás, tréfa volt.

ufo muhold

Kérdésünkre Kósa-Kiss Attila nagyszalontai csillagász elmondta, a kép közepén látható tölcsérszerű fényjelenség nem más, mint az orosz Angara-rakéta Fregatt-végfokozata által pályára állított ANGOSAT-1 jelzésű műhold.

(szőke)