Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Uborka és fűszerpaprika termesztés az Érmelléken

Az uborkatermesztés már kilenc éve jelent foglalatosságot az Érmelléken, 2010 óta pedig a fűszerpaprika termesztését is kipróbálhatták az itteniek– számol be róla az Érmelléki Gazdák Egyesületének hírportálja. Termeszteni ugyan lehet, de el is kell tudni adni a terményt, ezért is érdemes belevágni az ajánlatba, hisz a felvásárlás ezúttal biztosítva van – piacképes áron –, az utolsó kilogrammig.

Nincs más teendő, mint felkeresni a legközelebb eső felvásárló telepek egyikét, és megkötni a szerződést, amelynek egyetlen kikötése az érvényes őstermelői engedély.

A cég megelőlegezi a termesztéshez szükséges kellékanyagokat: uborkapalánta, talajtakaró fólia, növénytartó háló, csepegtetőcső, illetve műtrágyák.

Illusztráció

Illusztráció

A szerződés megkötése után mint egy egy hónapra érkeznek a kellékanyagok, amelyeket szintén a telepeken lehet átvenni, a támrendszer kiépítéséhez – 1000 méterhez 10–15 ár földterület szükséges. A palánták május 15–20. között érkeznek, az elpalántálás után 30 napra jelenik meg az első termés.

A cég jelenleg hét felvásárló telepet üzemeltet: Érsemjén, Érkörtvélye, Éradony, Érkeserű, Kiskereki, Székelyhíd és Jákóhodos. Minden egyes telepen található egy megbízott személy, aki a válogatást felügyeli, a kifizetéseket kezeli, illetve segítséget nyújt a termesztésben.

A válogatógép öt kategóriába szortírozza az uborkát (3–6 cm, 5–8 cm, 6–9 cm, 9–12 cm, 12–14 cm). Ezek közül a 3–6 cm-es uborka ér a legtöbbet.

A felvásárlás hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton történik, 17 óráig. A beszállított uborkát a termelőnek kell kiválogatnia a telepen lévő válogatógéppel. A kifizetést hetente intézik, készpénzben. A megelőlegezett kellékeket a termésből vonják le.

A termelők mind a tápoldathoz, mind a növényvédelemhez is segítséget kapnak. 2015-től egy területi tanácsadó nyújt segítséget a betegségek felismerésében és orvoslásában.

Eddig több mint 100 termelő választotta ezt a nyári kereseti lehetőséget az Érmelléken. A cég célja, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a pénzkereseti lehetőséget, és hogy bevezesse azokat a technológiákat, melyeket Magyarországon már 20 éve vesznek igénybe.

Jelenleg a csemegeuborka iránti igény növekvő tendenciát mutat, mind a hazai, mind a külföldi piacokon, arra biztatva a kistermelőket, hogy tegyenek egy próbát, és ne az legyen a legfőbb problémájuk, hogy hol adják el a terményt, hanem hogyan termeljen még többet. A cég weboldalán található egy haszonkalkulátor (www.uborkatermesztes.ro/kalkulator) is, amellyel ki lehet számolni az uborkatermesztés várható jövedelmét.

A fűszerpaprika termesztése is jól fizet, a cég adja a magot, amit palántává kell nevelni és kiültetni. A termést szeptemberben kell leszüretelni és leadni a felvásárló telepen. A fizetés ebben az esetben is készpénzben történik.

Bővebb információk, illetve a telepek elérhetőségei az alábbi telefonszámon: 0740/ 983-649, vagy www.uborkatermesztes.ro weboldalon.

S. É.