Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tvrtko a hajdúvárosban vendégeskedett

Az ismert tévés személyiség, író- újságíró Vujity Tvrtko, pénteken Nagyszalontára érkezett. Első lépéseként a helyi szoborparkban lévő Zilahy Lajos (1891-1974), nagyszalontai születésű író, mellszobrának megkoszorúzásán, születésének évfordulójának ünnepségén tette tiszteletét.

A délutáni órákban Tvrtko, a szalontai piac melletti park csinosításán, faültetésben is részt vett, amelyet a helyi RMDSZ-esek, a híres vendég tiszteletére rendeztek, az úgynevezett „Tulipános kaláka” égisze alatt. Az említett kalákát három évvel ezelőtt hívták életre a helyi tulipánosok; hangoztatván azóta is, mennyi önkéntes munkát, városszépítést végeztek az évek során a hajdúvárosban. Mint várható volt; Tvrtko egy közvetlen, barátságos személyiség, s ha kell, hát a lapátot sem rest megfogni. Meg is jegyezte:„Ha előre tudom, hogy ilyesmire is felkérnek, hát farmerben is jöhettem volna”. Az önkéntes hozzájárulást illetően, az ismert vendég elmondta: „Az igazi hazafi a szülővárosáért tesz meg elsősorban minden tőle telhetőt, jómagam pécsi vagyok, tehát nekem, mindenek előtt Pécs az első. A nagyszalontaiaknak pedig Nagyszalonta, vagy ha úgy tetszik a hajdúváros, kell álljon az első helyen”.

Csoportkép a Zilahy mellszobornál

Csoportkép a Zilahy mellszobornál

Vujity Tvrtko, a péntek esti órákban vidám hangú, lebilincselő, tanulságos előadást tartott a helyi Zilahy Lajos Művelődési Házban, ahol telt-házú közönség előtt ecsetelte az általa megélt, tapasztalt világi-történeteket: Léteznek olyan fogyatékkal születettek is a földön, akiknek se kezük se lábuk nem mondható egészségesnek, mégis képesek boldogan élni. Hát sok embernek ők kellene, hogy példaképeik legyenek, csak éppen mindazt észre kellene venni. Több egyéb káros jelenségek között Tvrtko, a társadalmat nyomorgató korrupcióra is kitért.

Sára Péter