Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tűzesetek, állatmentések, kéményseprők

Sorin Caba ezredes a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) főparancsnoka a 2017-es esztendő első nyolc hónapjának katasztrófavédelmi eseményeit összegezte tegnap.

tuzeetek

A statisztikai adatokat tekintve eddig átlagosnak minősíthető az ISU bevetéseinek szţma és milyensége, derült ki a beszámolóból. A megyében augusztus végéig összesen 1088 tűzvédelmi ellenőrzést tartottak cégeknél, tanintézeteknél, kereskedelmi egységeknél. Nagyon sok helyen bukkantak többrendbeli szabálysértésekre, volt, ahol csak írásos figyelmeztetésben részesítették a mulasztókat, ám akadt olyan súlyosabbnak ítélt mulasztás is szép számmal, amelyekért pénzbírságot róttak ki. A megyében jelenleg 121 tanintézet nem rendelkezik  tűzvédelmi engedéllyel, enélkül pedig (már amennyiben be is tartanák a szabályokat) az érintett óvodák és iskolák nem is működhetnének. A főparancsnok elmondta, napirenden tartják a tanügyi épületek tűzvédelmi problémáit, több iskola és óvoda az elmúlt hetekben pótolta is a mulasztást és eleget tettek azoknak az előírásoknak, melyek révén megkapták a tűzvédelmi engedélyt. A szülők megnyugtatása elmondták, többnyire nem arról van szó, hogy a gyerekek tűzveszélyes épületekben tanulnak, hanem arról, hogy a szükséges okmányokat, bizonylatokat mulasztották el beszerezni az iskolák, óvodák működtetői.

Az év első nyolc hónapjában a megye területén 7346 bevetésük volt a tűzoltóknak, ez napi átlagban 30 kiszállást jelent. Augusztusig 282 lakástűzhöz riasztották őket, 370 esetben a száraz aljnövényzet gyulladt ki a tarlókon a kánikula idején, de a tavalyinál több esetben kérték a katasztrófavédelmi szakemberek segítségét esőzések után elárasztott épületeknél, állatmentésekhez, világháborús robbanóeszközök előkerülésekor. Az ISU fennhatósága alá tartozó SMURD rohammentős szolgálat az év első nyolc hónapjában összesen 5876 személyt látott el.

Az ISU munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy az ősz beköszöntével közeledik a fűtési szezon, kérik tehát azokat, akik szén- vagy fafűtéses házakban laknak, idejében takarítassák ki a kályhák csöveit és a kéményeket. A legtöbb tűzeset a téli hónapokban ugyanis a nem megfelelően tisztított kémlények miatt történik. Caba főparancsnok elmondta, az ISU évek óta próbálja rávenni a megye településeinek önkormányzatait, hogy hivatalból alkalmazzanak szakképzett kéményseprőt, azonban a legtöbb helyen eddig ezt pénzhiányra hivatkozva nem tették meg.

Ma, szeptember 13-án Bihar megyében is ünnepelnek a tűzoltók, ma van ugyanis a bukaresti Dealul Spirii-i csata 169. évfordulója, 1848. szeptember 13-án a román tűzoltókatonák a saját kérésükre vettek részt a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában. Cuza fejedelem a Pavel Zăgănescu százados által vezetett tűzoltók emlékére 1866. május 24-én kiadott törvényében létrehozta a román állam első katonai kitüntetését, a Pro Virtute Militari-t, amellyel kitüntette a Dealul Spirii-i ütközetben részt vett katonai tűzoltószázad és a 3. gyalogezred katonáit, ezért Romániában valamennyi tűzoltó egység ünnepi megemlékezéseket tart ezen a napon.

Szőke Mária