Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tűz volt a kiskereki iskolában

Tűz ütött ki hétfőn a kiskereki Bocskai István Általános Iskola tetőterében. A bajt a deszkákhoz rögzített szigeteletlen vaskémény okozta, amitől lángra kapott a faszerkezet.

Nyíri Sándor községi polgármester érdeklődésünkre elmondta, a helyszínre érkező tűzoltóknak még idejében sikerült eloltani a tüzet, így a tetőszerkezet csak mintegy 3-4 négyzetméteren károsodott. Az elüszkösödött részeket igyekeznek kijavítani. Személyi sérülés nem történt.

Akcióban a tűzoltók (foto: ISU Crişana)

Akcióban a tűzoltók (foto: ISU Crişana)

Kiderült, az iskolának tűzvédelmi engedélye sincs. Az iskola különálló jogi személy, így ez a felelősség az intézmény igazgatóját, ez esetben Zsigmond Leventét terheli.

Ugyanakkor tudomásunkra jutott az is, miszerint a kiskereki iskolához tartozó, nemrégiben felújított asszonyvásári Kuthy Lajos Általános Iskola villanyhálózata is hibás, ennek okán folyamatos a rövidzárlat. Így a tanulók reggelente többször is sötétben maradnak, amíg akad valaki, aki helyreállítja a biztosítókart.

Ugyanakkor egyes asszonyvásári szülők azt is nehezményezik, hogy az iskolai emésztőgödör néha annyira megtelik, hogy tartalma kifolyik a járdára, lépcsőre, ami sok esetben oda is fagy.

Tehát lenne tennivaló a kereki iskola háza táján, na meg a hozzá tartozó többi intézmény körül is.

Nyíri Sándor polgármester biztosított arról, hogy sürgetni fogja a tűzvédelmi és egyéb iskolai engedélyek beszerzését. Ilyenkor ötlik fel a kérdés, ezek hiányában mi módon kapnak Romániában működési engedélyt az iskolák?

Kuriózumként idetartozik, miszerint Klaus Johannis államfő éppen hétfőn hirdette ki azt a törvényt, amely a 2007/307-es törvény kiegészítésével kötelezővé teszi figyelmeztető táblák kitételét a tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező épületek bejáratához.

A jogszabály szerint a bejárathoz elhelyezett fehér táblára legalább 2,5 centiméteres piros betűkkel kell kiírni, hogy „Ez a hely nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel!”

A tábla kitétele kötelező minden közintézményre, szórakozóhelyre, bevásárlóközpontra, szállodára.

S. É.