Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tűz és láng által – kiállítás a Püspöki Palotában

„Lángra vetette a nem puhuló rezet is, és a nagymértékű aranyat s az ezüstöt; majd nekilátott a kovácsmunkának…” Homérosz Iliászában Akhilleusz pajzsát készíti Héphaisztosz. Az istenek kovácsának emberfeletti teljesítményével mérik kritikusai és tisztelői Madarassy István szobrász, ötvösművész munkásságát, akinek mély keresztény hittel átitatott kis- és nagyplasztikái, domborművei az európai képzőművészet élvonalába sorolják alkotójukat. A ravennai Dante Biennálé aranyérmese, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, legismertebb munkája a magyar millennium alkalmából készült, Szent Istvánt és Gizella királynét ábrázoló szobra, amelyet a köztársasági elnök és a miniszterelnök II. János Pál pápának ajándékozott.

madarassy

Madarassy István témaválasztásaiban a keresztény ikonográfiát és nemzeti örökségünket hívja segítségül, az idei Festum Varadinumon látható közel félszáz alkotásán sincs ez másként, általuk avatja be közönségét a tűzzel-lánggal varázslás művészetébe. Tűz és láng által című kiállítása 2016. április 18-án, hétfőn 16.30 órakor nyílik a nagyváradi Püspöki Palota földszinti előcsarnokában, ahol közel félszáz szobrát és kisplasztikáját tekinthetik meg az érdeklődők a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Varadinum Kulturális Alapítvány szervezésében.

plakat_madarassy_kiallitas_2016