Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Turnézik A banda

banda 3

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes november 17–22. között hat városban mutatja be a nagysikerű, több díjjal kitüntetett A banda c. táncszínházi előadását. A Könczei Árpád rendezésében készült produkcióval erdélyi, magyarországi és felvidéki településeken is bemutatkoznak.

banda 1

A banda c. előadás a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház eszközeivel, Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját tapasztalataik alapján fogalmazzák újra a mezőségi lakodalmak emlékét. A Heveder zenekar kiemelt szereplésével egy lakodalom elevenedik meg a színpadon, a palatkai bandát láthatjuk mulatság előtt, közben és után, a Háromszék Táncegyüttes tánckara pedig a mulató násznépet idézi. „Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

banda 2

A sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető táncszínházi előadást 2013-ban mutatta be az együttes. Az előadás a színházi szakma figyelmét is kiérdemelte, számos hazai és magyarországi színpadon játszották. A nagy sikerre való tekintettel a Háromszék Táncegyüttes idén újra műsorra tűzte a produkciót, májusban pedig az Egyesült Királyságban is bemutatták.

banda 4

A Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően november 17–22. között hat új településen mutathatják be az előadást. November 17-én Tiszafüreden, 18-án a szlovákiai Tornalján, 19-én Margittán, 20-án Nagykárolyban, 21-én Nagybányán, 22-én pedig Medgyesen lesz látható A banda. Tornalján a XV. Hagyományok Napja rendezvény kiemelt meghívottja lesz a Háromszék Táncegyüttes.