Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Túrázás, kirándulás kánikulában

Nyakunkon a kánikula, a héten a meteorológiai előrejelzések szerint Bihar megyében a hőmérők higanyszála alig kúszik 37–39 Celsius-fok alá, délben és kora délután pedig akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja, még az árnyékban sem lesz sokkal hűvösebb.

Minolta DSC

Mivel sokan mennek ilyenkor kirándulni, túrázni, hosszabb időre nyaralni, hasznos útravalót adott számukra Pintér István, a Bihar Megyei Barlangi- és Hegyimentő-szolgálat vezetője. Mint hangsúlyozta, a kánikulában felkészülten, felelősségteljesen vágjunk neki egy-egy hosszabb kirándulásnak, túrázásnak. „Amennyiben eldöntöttük, milyen típusú kirándulásra készülünk, fontos célirányosan információkat gyűjtenünk, hogy az adott országban milyen szabályok vannak, ez ugyanis országonként változik, és lényeges egészségbiztosítást is kötni” – mondta, és hozzáfűzte, hogy amennyiben valamilyen extrém sportra vállalkozunk – vadvízi-evezés, hegymászás, barlangászat, búvárkodás, akkor az egészségbiztosítást az ilyenkor előfordulható balesetekre is ki kell terjeszteni. „Míg Romániában alapszolgáltatásnak számít a sürgősségi ellátás, addig több országban ezért fizetni kell” – figyelmeztetett. Arra is kitért, hogy amennyiben nem profi túrázók, hanem átlagemberek, úgynevezett „bajturisták” vagyunk, akkor érdemesebb egy-egy keményebb túrát utazási irodák által biztosított idegenvezetővel megszerveznünk, mint hogy a saját szakállunkra kockáztassunk.

turazas 2

Pintér István arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben kánikulában több órán át olyan vidéken túrázunk, ahol nincs árnyék, akkor nemcsak az erőnlét és a túravezetés a fontos, hanem a megfelelő folyadékpótlásra és öltözékre is oda kell figyelnünk. Utóbbi esetben fontos a fejfedő használata, és a bőrünket is védenünk kell a leégéstől. „A napon már 3–5 óra alatt komolyabb égési sérüléseket lehet szenvedni” – hangsúlyozta Pintér. Arra is figyelmeztetett, hogy a hegyekben nagyon gyorsan változhat az időjárás, a kánikulát megszakíthatja egy-egy hirtelen –akár jégesővel – érkező zivatar, amely nemcsak lehűléssel jár, hanem komolyabb mennyiségű csapadék lezúdulásával árvizet is okozhat. Példaként említette, hogy például Pádison a Csodavárban akár órákra, de akár egy egész napra is ottrekedhetünk egy-egy kiadósabb esőzés után, mert a felgyűlt víz elzárja a kivezető utat.

Sükösd T. Krisztina