Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tüntetéseket szervez az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országszerte tüntetéseket szervez június 20-án 20 órai kezdettel, ily módon tiltakozva a román kormány azon terve ellen, hogy új régiókra osszák fel az országot. Ehhez az akcióhoz csatlakozik a néppárt Bihar megyei és partiumi szervezete is, melynek három vezetőségi tagja Csomortányi István, Zatykó Gyula és Kristófi Kristóf beszéltek arról, miért is tartják fontosnak azt, hogy minél többen jelezzék, hogy a régiósítási terv mind az erdélyi magyarok, mind az erdélyi románok számára hátrányos, hiszen gazdaságilag sem kedvez az erdélyi régióknak.

Nagyváradon a volt Olaszi temető helyén levő parkba szervezik a tüntetést, melyet nemrég keresztelt át önkényesen a váradi önkormányzat Mihai Viteazura. A néppárt egyúttal nemcsak a regionalizálás, hanem az új elnevezés ellen is kíván tüntetni, s a demonstrációba írásban meghívták a város magyar történelmi egyházainak képviselőit is. Az RMDSZ már az akció tervbevételekor jelezte, hogy nem kíván csatlakozni ehhez, de a néppártiak ennek ellenére szeretnék, ha minél többen részt vennének a tiltakozáson pártállásra, felekezetre való tekintet nélkül.

tuntetest

Csomortányi istván, Zatykó Gyula és Kristófi Kristóf

A tegnapi sajtótájékoztatón sor került egy úgynevezett kiegészítő témára is, ugyanis a Bihar megyei néppárti vezetők nehezményezték azt, hogy a Reggeli Újság tegnapi számában megjelent egy hír (híresztelés?), illetve ennek cáfolata. Arról a Maszol.ro hírportál által nyilvánosságra hozott állításról van szó, miszerint a magyarországi árvízkárosultaknak gyűjtött erdélyi adományok az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) OTP bankszámláján landoltak. Erre a cikkre közleményben reagált is Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, ez a nyilatkozat is teljes egészében olvasható a tegnapi Reggeli Újságban. Ennek ellenére Zatykó Gyula egyenesen „aljas húzásnak” minősítette azt, hogy ily módon ez a pengeváltás a bihari olvasókhoz is eljutott, és meg is jegyezte, bezzeg a másik magyar napilap nem tartotta fontosnak ezt leközölni. Csomortányi István ehhez még hozzáfűzte, hogy pont Bihar megyéből mentek a legtöbben a magyarországi az árvízgondokban segíteni az ottaniaknak, és éppen ezért napokon belül az itteni néppárt vezetői viszik el Dunabogdányba a befolyt adományokat, az adományozók névsorával együtt. Csomortányi sajnálatosnak vélte, hogy ezt a nemes és az összefogást igazoló akciót többen megpróbálták befeketíteni.

A tegnapi sajtótájékoztatón feltevődött az az újságírói kérdés is, lehet-e már tudni, mennyibe került a két hete megrendezett nagyszabású, háromnapos Szent László Napok. Zatykó elmondta, napokon belül közzéteszik ezeket az adatokat is, ugyanis a tegnapi sajtótájékoztató „eredeti, nemes felhívását” nem akarták ezzel megbolygatni.

Szőke Mária

 

Cenzúra

Megértem, hogy a politikusoknak rosszul esik, ha rosszat írnak vagy igaztalant állítanak róluk. Megértem a néppárti politikusok felháborodását, amiért az a bizonyos cikk címe azt sugallta, hogy a magyarországi árvízkárosultaknak összegyűjtött adományok az EMNT kasszáját gyarapították – pedig ez, ha ideiglenesen is, igaz, mivel a nemzeti tanács számláján landoltak a pénzek. Az EMNT ügyvezető elnöke közleményben reagált, amit lapunknak is elküldött, tehát rajtunk keresztül is magyarázni akarta a helyzetet. (Kellett is, hisz az ár réges-rég levonult, az adománygyűjtés meghirdetése után pedig síri csend lett e témában.) A szakma szabályai szerint a hírt együtt közöltük a reakcióval.

Azt nem tudom elfogadni, amit az EMNP partiumi vezetője mondott, „aljas húzásnak” minősítette azt, hogy lapunkon keresztül ez a pengeváltás a bihari olvasókhoz is eljutott. Értik ezt? A politikus cenzúrázna.

Tisztelt politikusok, ha önök ezt megengedik maguknak, azt kell gondolnom, összekeverték a rendszert. A kommunizmusban ugyanis meg lehetett mondani az újságoknak, mit tehetnek közzé és mit nem, a diktatúrában lehet utasítani, kötelezni. Napjainkban azonban nem ez a rendszer működik.

Manapság – a szerkesztőségek nyitottsága miatt – sok olvasó beleszólhat az újságszerkesztésbe, de a mi értékrendünk szerint a politikus nem. Ne ő mondja meg nekünk, mi a jó és mi nem az. Egyelőre a nép van többségben. Ki tudja, pár év múlva ő hol lesz, mit csinál? A nép akkor is itt lesz, ugyanabban a státuszban.

Kedves politikus urak, önök választották ezt az utat, hát viseljék a következményeit! Számoljanak azzal, hogy olyan hírek is napvilágra kerülnek, amelyek dehonesztálók lehetnek. A cenzúrát meg felejtsék el végre.

Borsi Balázs főszerkesztő