Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tüntetés volt Váradon a környezetvédelmi világnapon

Mintegy ötven tüntető gyűlt össze szerda délután Nagyváradon a Szent László (ma Unirii) téren, ahol a Bihar Megyei Polgári Akadémia szervezett békés tüntetést a környezetvédelmi világnap alkalmával.

A tiltakozóknál többféle molinó is volt, és változatos jelszavakat is skandáltak, bár a legnagyobb számban kétségtelenül a palagáz-kitermelés ellen tiltakozók voltak jelen. A tüntetők a génmódosított élelmiszerek használata, a mikro-vízierőművek, az erdőirtás, a verespataki bányanyitás és a palagáz-kitermelés ellen tiltakoztak, de szót emeltek a vadon élő és háziállatok jogaiért is.

Orlando Balaş programkoordinátor felolvasta a polgári akadémia kiáltványát is, melyben arra szólítják fel a helyi és központi hatóságokat, hogy felelősségteljesebben kezeljék az országot és annak lakóit érintő környezeti problémákat. Állítsák le az erdőirtást, a településeken pedig ne csak papíron hozzanak létre zöldövezeteket, hiszen az embereknek joguk van a tiszta levegőhöz, amit a növények biztosítanak. Kérik a kormányt, hogy ne hozzon olyan döntéseket, melyek kárt okozhatnak a környezetben, álljanak el a palagáz-kitermeléstől és mondjanak le a Verespatakra tervezett ciántechnológiás aranybányászatról. A mikro-vízierőművek elpusztítják a folyókat, olvasható továbbá a kiáltványban, amelyben a génmódosított növények termesztésének betiltását, illetve az élelmiszerek megfelelő címkézését is kérték a tüntetők.

Fried Noémi Lujza