Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tüntetés és ellentüntetés Kolozsváron

Szombat délelőtt körülbelül 500 személy vett részt azon a tüntetésen, melyen a romániai LGBT közösség tagjai demonstráltak a szexuális másságukat nyíltan vállalók jogaiért.

„Azért tartjuk ezt a felvonulást, hogy láthatóak legyünk. Elegünk van, hogy betegeknek tekintsenek bennünket. A románok nagy része torz képet alakított ki rólunk. Nem tudják, hogy nézünk ki, hogy rokonaik, barátaik, szomszédjaik, munkatársaik lehetünk. Ki szeretnénk lépni az elszigeteltségből, mert mi is román állampolgárok vagyunk, akiknek ugyanannyi kötelezettségük, de kevesebb joguk van, mint másoknak. Nekünk is jogunk van békésen tüntetni Kolozsvár utcáin” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Lucian Dunăreanu, a felvonulás szervezője. A felvonuláson részt vett Adrian Dohotaru, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője és Eckstein-Kovács Péter volt elnöki tanácsos is.

tuntetes

„Szolidáris vagyok ezekkel a fiúkkal és lányokkal. Ugyanakkor zavaró, hogy a polgármesteri hivatal nem engedélyezte, hogy a központban kerüljön sor erre az akcióra. Ha meg akarod mutatni magad, akkor nem lakatlan utcákon menetelsz fel-le, hanem a központban vonulsz fel” – jelentette ki Eckstein-Kovács Péter.

Szombaton a Noua Dreapta párt szervezésében ellentüntetést is szerveztek Kolozsváron az Avram Iancu téren a hagyományos családmodell mellett. A felvonulók „A normális családért” jellegű feliratokkal érkeztek. A helyszínről a csendőrség elvitt egy fiatal lányt, aki korábban részt vett az LGBT közösség felvonulásán, és aki félbeszakította a hagyományos családért rendezvény szónokait.