Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tüntetés az orvosi műhibák ellen

Hét esztendeje történt az a sajnálatos eset, amikor a nagyváradi járványkórházban elhunyt egy ötéves kislány, Patricia Aktaa. A gyereket ételmérgezéssel szállították kórházba, miután szalmonellával fertőzött süteményt fogyasztott.

A kislány édesanyja benn volt a gyerekkel a kórházban, és a mai napig állítja, hogy beteg gyermeke nem a megfelelő kezelést kapta, sőt a kórházban figyelmen kívül hagyták, amikor a család az ügyeletes orvost, G. D.-t kérte, segítsen az egyre rosszabb állapotba kerülő kislányon. Patriciának 42 Celsius-fokra szökött a láza, melyre kapott egy fél Algocalmin-tablettát, nyilatkozta az esetet követően az édesanya a sajtónak. Amikor a kórház fertőző osztályának orvosai végre felfogták, hogy a baj jóval nagyobb, mint amit ők megállapították, már késő volt. Hiába szállították a gyereket a váradi Gavril Curteanu Városi Kórház intenzív terápiás osztályára, már ott sem tudták megmenteni életét. A kislány belehalt egy egyszerű ételmérgezésbe, s édesanyja hanyagságból elkövetett emberöléssel vádolja azóta is azt a két orvosnőt, akik látták a gyerek állapotának romlását, de nem vették azt komolyan.

Patricia sírja a nagyváradi temetőben. A szülők képtelenek belenyugodni, hogy a szerintük vétkes orvosokat ne vonják felelősségre

Patricia sírja a nagyváradi temetőben. A szülők képtelenek belenyugodni, hogy a szerintük vétkes orvosokat ne vonják felelősségre

Hét éve tart a pereskedés, de csak a múlt hét során született ítélet az eset kapcsán. A Nagyváradi Bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy a két perbe fogott orvos nem követett el mulasztást, nem bizonyítható az orvosi műhiba. Ezt követően az elhunyt kislány szülei, illetve ügyvédjük, Răzvan Doseanu sajtótájékoztatót tartottak, melyen az ügyvéd elmondta: „botrányosnak” tartják a bírósági ítéletet, ugyanis a per során egyértelmű bizonyítékokat nyújtottak be arról, hogy a beteg gyereket nem állapotának megfelelően kezelték. „Ha elfogadnánk a bíróság döntését, akkor ezzel azt ismernénk el, hogy manapság az a természetes, hogy egy azelőtt teljesen egészséges ötéves gyerek csak úgy belehaljon egy enyhének mondott ételmérgezésbe, miközben kórházi kezelést kap” – vetette fel az ügyvéd. A kislány szülei május 24-én tüntetést szerveznek a nagyváradi igazságügyi palota előtt, így akarják felhívni a közvélemény figyelmét a gyakori, ám zömmel felelősségre vonás nélkül maradt orvosi műhibákra.

Szőke Mária