Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Túljelentkezés a Caritas bébiszitter-tanfolyamán

Harmadik, hátrányos helyzetű nőknek szóló, ingyenes szakképzési tanfolyamát indította el hétfőn a nagyváradi Caritas Catolica. A kurzus megnyitóján Rajna József Caritas-elnök és Nagy Hortenzia projektmenedzser ezúttal 28 leendő bébiszittert köszönthetett, akik a tanfolyam végeztével az Európai Unió minden tagállamában elismert oklevelet kapnak majd. A térítésmentes képzés a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt keretében zajlik, Uniós támogatással.

A tanfolyamra nagy volt a túljelentkezés – tudtuk meg Nagy Hortenzia projektmenedzsertől, aki elmondta, hogy eredetileg negyvenen jelezték részvételi szándékukat, később 28-an vitték végig a jelentkezési és szerződés-kötési folyamatot. Ez a szám azonban még így is túlhaladja a projekt keretében támogatott helyek számát.

tuljelentkezes 2

„Ez azt jelenti, hogy mind a 28 résztvevő ingyenesen végezheti el a tanfolyamot, a projekt keretében azonban csak húsz személynek téríthetjük meg a szállítási költségeit, és ugyanennyien kaphatnak díjmentesen meleg ebédet a kurzus idején” – jegyezte meg a projektmenedzser. Mint hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a városiak szívesen lemondanak ezekről a juttatásokról, a faluról, illetve a megyeszékhely peremterületeiről érkezők javára.

A tanfolyam 360 órás, napi nyolc órában, délután kettőtöl este tízig tart majd hétköznaponként. A résztvevők az első három hétben elméleti képzést kapnak, majd azt követően a Szent László Óvodában gyakorlatoznak kisebb, három-négyfős csoportokban.

tuljelentkezes 1

„Az elméleti képzés során a gyermekek gondozásáról, ápolásáról, integrációjáról fognak tanulni a résztvevők, oly módon, hogy a csecsemőktől a nagyobb gyermekekig minden korcsoportot el tudjanak látni. Tanulni fognak még a kommunikációról, a gyerekek jogairól és az ide vonatkozó törvényes keretekről is” – nyilatkozta Varga Zita, a tanfolyam egyik oktatója.

„Tavaly érettségiztem és azért iratkoztam be erre a bébiszitter kurzusra, mert szeretem a gyermekeket, és úgy gondolom, hogy ez egy olyan szakma, aminek van jövője. Nagyon sokat számít az is, hogy ingyenes ez a kurzus, mivel otthon elég nehezen élünk, négyen egy keresetből, és nagy segítséget hogy elérhető a szakképzés” – mondta el a kurzus egyik bihardiószegi résztvevője.

A projekt keretében legközelebb ötven – elsősorban non-profit szervezeteknél dolgozó – nő részére tart hatnapos karrier-építési képzést a Caritas Catolica március elején, majd a hónap végén indul az idősgondozói képzés első csoportja. A női karrierpítési tanfolyamra még jelentkezhetnek az érdeklődők a Caritas Kanonok sor 21. szám alatt levő székhelyén.

Szombati-Gille Tamás