Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Túlfizetések, tévedések

A váradi önkormányzat honlapján is elérhető a Számvevőszék jelentése, melyből elég komoly hiányosságokra derült fényt. Mint arról a Reggeli Újság már beszámolt, a jelentés szerepelt az augusztusi tanácsülés napirendjén, az ott elhangzott kérdésekre Ilie Bolojan polgármester azt válaszolta, hogy mivel a hibák, tévedések mindegyike orvosolható, nem keresnek felelősöket.

tulfizetesek

A számvevőszéki jelentés szerint a könyvelési tévedések becsült értéke 185,2 millió lej, a kárt okozó kihágások értéke 10,4 millió lej. A saját javára kevesebbet tévedett az önkormányzat, ugyanis a többletjövedelmet okozó hibák értéke a legalacsonyabb, bár az is több egymillió lejnél. A jelentésben egyébként a megoldási javaslatokat is felsorolják, melyek figyelembe vételével megoldódhatnak a problémák.

A gondok már a 2015-ös költségvetés összeállításakor megjelentek, akkor ugyanis nem vették figyelembe az összes adóztatható javat és szolgáltatást, így egymillió lejjel károsodott a büdzsé. Nem szerepel a könyvelésben minden munkálat átadási-átvételi jegyzőkönyve, és nem minden ingatlan besorolása megfelelő, ilyen például a 79,1 millió lej értékű nagyváradi vár, mely városi magántulajdonként szerepel az önkormányzat nyilvántartásában, holott köztulajdonnak kellene lennie. Nem megfelelően vezették azoknak az összegeknek a listáját is, melyet vissza kellett volna kapniuk egyes adófizetőknek, eladdig, hogy elévült a visszafizetési kötelezettség 183,3 ezer lej esetében.

Több munkálatot és szolgáltatást is túlfizetett a váradi önkormányzat, derül ki a jelentésből, holott egyes kifizetések indokolatlanok vagy megalapozatlanok voltak.

A Szacsvay Imre és Mihai Viteazul nevét viselő iskolákban elvégzett felújításokra 6449 lejjel, a váradőssi sportpálya öntözési rendszerének felszerelése és zöldövezeteinek kialakítása után 24,4 ezer lejjel fizettek többet, mint amennyi indokolt lett volna. Olyan költségeket is kifizettek, amelyek nem szerepeltek a megkötött szerződésekben, a Helyi Közszállítási Vállalatnak például 114,3 ezer lejt a tilosban parkoló autókat szállító járművek munkájáért, egy őrzővédő cég pedig 86,3 ezer lejjel kapott többet a megérdemeltnél.

A Nagyváradi Hőerőmű Zrt. fizetésképtelenné nyilvánításakor létrehozott Termoficare Zrt. is több önkormányzati támogatás kapott, mint ami járt volna, itt körülbelül hétmillió lejjel fizették túl a 2013–2015-ös időszakra járó szubvenciót – hibás számítások alapján.

A váradi önkormányzat további 736,2 ezer lejt fizetett ki a hőenergia Váradszentmártonba való szállításáért, mivel – bár mindkét önkormányzat jóváhagyta a tarifákat –a pénzt Váradtól kérte a szolgáltató, de Szentmártontól nem.

A Szentmártonnal való egyesülésről szóló, kétszer is kudarcba fulladt helyi referendum kapcsán is tévedett az önkormányzat, 53,4 ezer lej került a Mic Moblilier Trans Kft.-hez – a Számvevőszék szerint indokolatlanul. A kft.-vel a 2015. május 10-i népszavazásra kötöttek egy 113,3 ezer lej értékű szerződést a 143 szavazókörzet bútorzatának elkészítésére és felújítására, ezek szállítására, valamint fel- és leszerelésére. A cég több mint 24 ezer lejjel számlázta túl a berendezés fel- és leszerelését, emellett 19,7 ezer lejt kaptak, hogy a két népszavazás után mérjék fel a berendezések állapotát, és javítsák az esetleges hibákat a 2016-os választásra való felkészülésként. A jelentés szerint ezt a munkát is indokolatlanul fizette ki az önkormányzat, mivel 2016-ban, a helyhatósági választások előtt is kötöttek hasonló szerződést ugyancsak a szavazókörzetek berendezésének rendbetételére.

Fried Noémi Lujza