Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Túl szép lenne…

Miután átfutottam Borsi Balázsnak a szerdai számban megjelent, A tükör előtt című jegyzetét, hát az jutott eszembe: abba a bizonyos „fránya” tükörbe nap mint nap belenézhetünk, csak éppen az a baj, hogy nem mindenkit kényszerít lelkiismereti önvizsgálatra. Nem bizony, mert nincs önkontroll!

Tapasztalataim késztenek véleményem kifejtésére: bátran állíthatom, nálunk a hajdúvárosi elöljárók között is akad olyan elismert honatya, aki már állított olyasmit, amelynek hallatán még a kutya is elhagyta volna a kölykeit! Itt bizony nagyon is helytálló az a régi bölcs mondás: „a lónak négy lába van, mégis megbotlik”. És mindezek után mit mondhatunk azokról, akik csak képzelik, hogy ők mindenkinél okosabbak lennének, jobban tudnának csinálni bármit a „kormányrúdnál?”.

Tegyük a kezünket a szívünkre és ismerjük be: ez van, ezt kell szeretni (ha lehet?). Jómagam sok-sok évtizedes tapasztalatom szerint elmondhatom, hogy számos választást megértem már a mai modern korban, de még a tovatűnt rendszerben is. Akkor is voltak, akik tudtak valamit, napjainkban is vannak, akik csak képzelődnek.

A baj annak a bizonyos jelöltnek vagy vezetőnek a lelkiismeretében keresendő – tisztelet a kivételnek. Ha nincs ott az, aminek ott kellene fészkelnie, és működnie illene, hát nézheti magát a tükörben éjjel is meg nappal is, mert az ő arcbőre nem fog lesülni. Mert ha történetesen arcbőre kezdene is pirulni, akkor elmondhatnánk, ez már valami. De az talán már túl szép is lenne.

Sára Péter