Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tudnivalók a Q10-koenzimről

Patikák polcain, hirdetésekben találkozunk a Q10-koenzim elnevezéssel, és arról igyekeznek meggyőzni, hogy ennek pótlása nélkülözhetetlen szervezetünknek.

Az 1957-ben felfedezett Q10-koenzim molekula hatásmechanizmusának felfedezéséért dr. Peter Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. Ez az enzim – kémiai nevén ubikinon – egy vitaminszerű vegyület. Egyrészt antioxidáns hatású, így véd a szabad gyököknek a szöveteket és sejteket károsító hatásától. A szabad gyökök felelősek többek között a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért is. Másrészt a sejtek energetikáját szabályozza. A sejtek energiareaktorainak nevezett mitokondriumok kettős fallal körülvett alkotók, a Q10 pedig abban segít, hogy e speciális falon bejussanak a táplálékból származó, a legfőbb energiahordozó ATP (adenozin-trifoszfát) molekula képződéséhez szükséges anyagok.

tudnivalok 1

Az emberi szervezet megfelelő táplálkozás mellett a harmincadik életévünkig elegendő mennyiségű Q10-et állít elő. Azoknak a betegeknek, akiknek magasabb a koleszterin-szintjük, az érelmeszesedés megelőzésére ma már a legmodernebb vérzsírszint-csökkentő készítmények állnak rendelkezésre. Ezek gátolják az érelmeszesedést -megfelelő adagolás mellett- képesek eltávolítani az erek falából, így szerepük jelentős a szívinfarktus megelőzésében. Ugyanakkor számos beteg panaszkodik izomfájdalmakra és egyéb kellemetlenségekre a rendszeres szedés mellett. Ezek egy része abból ered, hogy a szer blokkolja a szervezetben a Q10 előállítását. Annak hiánya pedig komoly izomfájdalmakhoz vezethet, amit nap mint nap sokan tapasztalhatnak. Számukra így kifejezetten előnyös a Q10 és az E-vitamin rendszeres napi pótlása.

Cukorbetegség esetében a Q10 egyrészt védi a hasnyálmirigy béta-sejtjeit a káros szabad gyökök romboló hatásától. Másrészt hatása következtében fokozódhat a szervezet érzékenysége az inzulinnal kapcsolatban, ezáltal csökkenhet a vércukor kóros szintje. A Q10 javítja a sejtek energiaháztartását, ami cukorbetegség esetén kifejezetten fontos. Nem utolsósorban pedig csökkenti a cukor fehérjékre gyakorolt kártékony hatását.

A fokozott stressz és szellemi, fizikai igénybevétel növeli a szervezet Q10 igényét, különösen a rohanó és egyoldalú táplálkozási szokások mellett. Hosszabb stressz és fokozott szellemi igénybevétel esetén tehát a Q10-hiány a csökkent termelődés és a fokozott felhasználás miatt egyaránt kialakulhat. A vitaminszerű vegyület védi a szöveteket és a sejteket a káros hatásoktól.

Fizikai terheléskor – orvosi kísérletekkel igazolták –, hogy a tartósan végzett erőteljes fizikai igénybevétel csökkentheti a Q10-szintet, ami igaz az E-vitamin szintre is. Az E-vitamin antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, amit többek közt a búzacsíra, az olajos magvak, a levélzöldségek és a tojás tartalmaz nagyobb mennyiségben. Szükség esetén a Q10-koenzim csökkent szintje vagy hiánya patikákban kapható készítményekkel pótolható.

tudnivalok 2 (HA FER)

 

A Q10-koenzim gyógy-és mellékhatásai

A legjobb Q10-források a marhahús, belsőségek, szardínia, lazac, makréla, földimogyoró vagy a szójaolaj. Ezek fogyasztásával a megfelelő Q10-bevitel jelentős része biztosítható, de étrend-kiegészítőként kapszula formájában is lehet használni. Kedvező bőrápoló hatása miatt számos kozmetikai termékben is megtalálható.

Gyógyhatása miatt elsősorban szívbetegségek és magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák, de felhasználják az immunrendszer erősítésére is. Kutatások bizonyítják, hogy jótékony hatása van különféle allergiák, asztma és légúti megbetegedések esetén, valamint szerepet kap az agyműködés egyes rendellenességeinek kezelésében is.

Ami a mellékhatásokat illeti, pozitív jellemzői közé tartozik, hogy gyakorlatilag nincs mellékhatása. Ritkán ugyan, de előfordulhatnak gyomorbántalmak vagy étvágytalanság, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a szedése még nagy mennyiségben is veszélytelen. Mindazonáltal a gyógyszerészek óvatosságra intenek, ezért mielőtt szedni kezdenék, kérjék ki az orvos véleményét, ami várandós nők és szoptató anyák esetében különösen fontos. Ellenjavallott más hatóanyagokkal való együttes szedése, mint pl. a vaskészítmények, kumarinszármazékok, A-vitamin vagy K-vitamin.

Győri György