Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tudnivalók a magyarországi választásokról

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztrációs tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót.

tudnivalok a magyarorszagi

Az EMNP felhívást intéz az erdélyi magyarsághoz a 2018 tavaszán tartandó magyarországi országgyűlési választásokat illetően. Csomortányi István úgy fogalmazott, hogy a világszerte egymillió határon túli, kettős állampolgársággal rendelkező magyar nem csupán jogokat kapott vissza e kettősség révén, hanem bizonyos kötelezettségeknek is eleget kell tennie. Ezért az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) arra kéri Erdély 600 ezer kettős állampolgárságú lakosát,regisztráljanak azért, hogy jövő tavasszal leadhassák a szavazataikat.

Csomortányi István hangsúlyozta, hogy regisztrálás nélkül senki nem szavazhat majd, és hogy ebben az EMNP nagyváradi (Kálvin János utca 1 szám.) és érmihályfalvi (Republicii utca 40. szám alatti) irodáiban lehet segítséget kérni ennek megtételéhez. A regisztráció során (akár az említett irodákban, akár online felületen történik) nagyon fontos odafigyelni a következőkre: a regisztráció tíz évig érvényes, lakcím vagy névváltozás esetén szükséges újra regisztrálni, és ez érvényes azokra is, akik elfelejtették, milyen lakcímre kérték a szavazólapot tartalmazó boríték kézbesítését vagy elfelejtették, hogy regisztráltak-e már. A szavazólapot és az adatlapot tartalmazó, leadott borítékok az említett irodák közreműködésével egyenesen a kolozsvári főkonzulátusra kerülnek. A regisztráltak száma mostanáig kétszázezer körüli.

Csomortányi István ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a túljelentkezésre való tekintettel, a Seuso-kincsek megtekintésére szervezett augusztus 13-i kirándulást követően augusztus 19-én és 27-én egy-egy újabb busz indul majd Budapestre, amelyekre nemzetiségtől függetlenül várnak jelentkezőket a 0774/637-478-as és a 0259/220-126-os telefonszámokon. Az egynapos kirándulás 75 lejbe kerül, és az összeg az útiköltség mellett a belépőt is magába foglalja.

Szamos Mariann