Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tudatos szexualitásra nevelni a fiatalokat

Ingyenes fogamzásgátló szereket lehet kérni.

Öt esztendeje, azaz 2007-ben nyilvánították szeptember 26-át a fogamzásgátlás világnapjának, és ebből az alkalomból tegnap egy olyan tanácskozásra került sor a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) székhelyén, amelyen orvosok, pedagógusok és családtervezésre szakosodott specialisták osztották meg gondolataikat arról, hogyan kellene a mai modernnek nevezett, éppen ezért sokszor szabados értékrend mentén tudatos, az egészséget nem veszélyeztető szexualitásra s fogamzásgátlásra oktatni a fiatalokat.

tudatos
Dr. Călin Sonia, a közegészségügyi hivatal munkatársa ismertetett egy statisztikát az elmúlt években, 2004 és 2012 között jegyzett olyan terhességekről, illetve terhesség-megszakításokról, melyek alanyai tinédzser korú lányok voltak, ebből kiderült, hogy ha lassan is, de megyénkben mégis mutatkozik némi javulás ezen a területen. Bihar megyében átlagosan évente 6000 szülést jegyeznek. Négy évvel ezelőtt a nyilvántartásba vett abortuszok éves száma 3500 volt, ez 2012-re visszaesett 800-ra. Ez a változás is mutatja, hogy igenis fontos a kamaszokat időben felvilágosítani a nemi élet következményeiről, és megtanítani nekik a helyes fogamzásgátlási módszereket, amelyek nem csupán a nem kívánt terhességtől óvnak, de a nemi betegségektől is. Két korosztályba sorolják a terhes tinédzsereket, a 15 év alattiba és a 15–19 év közötti korcsoportba. Bihar megyében tavaly 44, 15 év alatti lány szült, míg 15 és 19 év között 650-en lettek anyává. A mai fiatalok, modernkor ide vagy oda, tinédzserkorukban még éretlenek a gyermekvállalásra, ezért is fontos, hogy kellőképpen megismertessék velük a helyes fogamzásgátlást.
A Bihar Megyei Tanfelügyelőség és a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati kórház is csatlakozik a DSP által kezdeményezett kéthónapos felvilágosító akcióhoz, mely idő alatt valamennyi megyei iskolában, ahol IX–XII-es diákok vannak, felvilágosító előadásokat fognak tartani a fogamzásgátlásról. Mint kiderült, hiába kezdeményeznék sokszor a pedagógusok a felvilágosító beszélgetéseket, sok szülő elutasítja ezt, mondván, hogy csak rosszra tanítják, bátorítják a tiniket ilyen akciókkal. Ha pedig megtörténik a baj, a szülő sokszor az iskola pedagógusait hibáztatja, hogy nem nevelték meg kellőképpen a diákokat. A felvilágosító akción túl a váradi szülészeten működő családtervezési szolgálatnál mostantól ingyenes fogamzásgátló szereket, és természetesen szaktanácsadást kaphatnak diákok, egyetemisták, munkanélküliek, kisjövedelműek, tudtuk meg az osztály vezetőjétől, dr. Daniela Julától. Hogy a kéthónapos felvilágosító akció mit eredményez, az decemberben válik világossá a szakemberek előtt is.
Szőke Mária