Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tudás és hit egy helyen

Becsengettek a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban is, idén 370 diák kezdte el a tanévet a tanintézményben. Az idei évnyitót az iskola hagyományaihoz híven az váradolaszi református templomban tartották. A tanévnyitóra érkezett diákokat és a hozzátartozókat Szakács Zoltán iskolalelkész, Dénes István esperes és Zsíros Anikó, a gimnázium igazgatója köszöntötte.

tudas es hit 2

A tanévnyitó ez évben is az előkészítő osztályosok és tanítónőjük, Soós Orsolya bevonulójával kezdődött, őket a tizenkettedikes diákok és osztályfőnökök vezették Az ünnepélyes bevonulás után Dénes István tartotta meg beszédét, amelyhez két kicsi előkészítős fiúcskát is segítségül hívott. Ők azt demonstrálták, hogy Isten számára mindig lehet helyet csinálni a tudományok mellett is. Egy befőttesüveget vett az esperes a kezébe, mely az életet szimbolizálta, majd egy kavicsot, amely Istent jelentette, a követ az üvegbe helyezte, mellyel azt érzékeltette, hogy az életben minden alapja Isten. Az üveget ezután magvakkal töltötte meg a gyermekek segítségével, amely az iskolában megszerzett tudást jelentette.

tudas es hit 3

Szakács Zoltán is köszöntötte a diákokat és kérte őket a lorántffys diákok viselkedésének betartására, majd Pap Klementina szavalata következett, aki Reményik Sándor Halotti beszéd a hulló leveleknek című versével köszöntötte diáktársait, tanárait és a hozzátartozókat.

Zsíros Anikó iskolaigazgató beszédét az összefogás fontosságára építette fel, megköszönve a szülőknek és a diákoknak a rendületlen bizalmat intézményükben. A beszéd után az ötödikes és kilencedikes diákok ösztöndíjainak átadására került sor, majd igazgatói dicséretben részesítette Kun Éva Borókát, aki az elmúlt tanévben kiemelkedő helyezéseket ért el országos tantárgyversenyeket.

Az évnyitó utolsó momentuma a kilencedikes diákok fogadalomtétele volt, amellyel Isten előtt is lorántffyssá fogadták őket, ezzel megelőlegezve azt, hogy olyan diákok lesznek, akikre büszke lehet az intézmény, amelyben tanulni fognak az elkövetkezendő években.

Vincze-Nagy Anikó