Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Transzferjárat és konkurencia

Mint megírtuk, március 14. óta minden érkező és induló menetrendszerinti repülőjárathoz transzfer-szolgáltatást biztosít a nagyváradi vasútállomás és a debreceni repülőtér között az Otgabi Impex Kft.

A transzferszolgáltatás miatt azonban a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezetője, Csuzi István megkérdőjelezte a járat törvényességét. Kérdésünkre elmondta, ahhoz, hogy egy nemzetközi járatot üzemeltessenek, kétféle engedélyre van szükség: a szolgáltatónak a szállítóvállalat nemzetközi engedélyével kell rendelkeznie, illetve a járatra kell egy járatengedély. Mivel ez a magán-transzferjárat határon átível, ez utóbbi engedélyt a két ország szakminisztériumának kell jóváhagynia. Van rendszeres és egyedi, azaz különjárat. Az előbbi azt jelenti – magyarázza Csuzi –, hogy ismétlődően történik, ha pedig egyedi járatról van szó, amely havonta csak párszor indul, akkor öt órával indulás előtt le kell jelenteni az utaslistát, és nem lehet jegyet árulni rá. Tehát nem szállhat fel akárki a buszra, csak az utaslistán szereplők.

transzferjarat

Archív felvétel

„A Debora transzfer viszonylatában egyértelmű rendszeres járatról beszélünk, egyértelműen engedélyköteles, a bejelentett transzferjárat nem létezik a törvényhozásban” – fogalmazott Csuzi, aki elmondta, az a gondja, hogy ez a busz a nagyállomásnál és a Borsi úton is megáll az OTL buszmegállóiban. A buszos magán-transzferjáratot működtető cég pedig Csuzi elmondása szerint e megállók használatáról nem egyeztetett az OTL vezetőségével.

Kozma Gábor, a Debreceni repülőtér és Nagyvárad közötti transzferjáratot üzemeltető Otgabi Impex Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa tegnap a Reggeli Újság megkeresésekor elmondta: éppen az Országos Közúti Hatóság (ARR) nagyváradi kirendeltségénél járt. A közlekedési szakhatóság tudatta, mondta Kozma, hogy a transzferjárat és az ezt üzemeltető cég minden engedélye rendben van. Ugyanakkor „valaki” az ARR-t is értesítette már arról a gyanúról, hogy az Otgabi járata nem szabályszerű, ám a közlekedéseik elmagyarázták, hogy valójában minden rendben van a transzfer papírjaival – tudatta Kozma Gábor.

Mivel a járat a repülőtér járataihoz igazodik, nincs kimondott menetrendje, továbbá ha nincs jelentkező utas, akkor nem indítanak járművet – magyarázza a fuvarozó magánvállalkozás tulajdonosa. A két ország szakminisztériumától pedig azért nincs szükség engedélyre, mivel az előzőek szerint nem menetrend szerinti járatról van szó. Ugyanakkor, mivel az utazni vágyóknak előre regisztrálniuk kell, készítenek utaslistát. „Csuzi István jobban tenné, ha a saját dolgával foglalkozna. Volna is mivel, mert a tegnapelőtt átadott új OTL-buszámollásnak valóban nincs meg a működési engedélye” – zárta nyilatkozatát Kozma Gábor.

 Borsi Balázs

Sükösd T. Krisztina