Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tragédiák a bihari utakon

Fotó: Dan Buretia

Fotó: Dan Buretia

Két férfi meghalt és egy súlyosan megsebesült abban a balesetben, melyben két kamion ütközött össze vasárnap reggel az Élesd melletti Tinód (Tinăud) településen. A tragédia az országút egy olyan szakaszán történt, amelyen az idők során már számos szerencsétlenség történt.
A katasztrófavédelmiek eredetileg robbanásveszélyre is fel voltak készülve, hiszen a balesetet telefonon jelentő személy azt állította, hogy az egyik kamion ammónium-nitrátot szállított (ezt a szervetlen sót elsősorban műtrágyagyártásra használják, de robbanóanyag is készíthető belőle). A betelefonáló ugyanakkor üzemanyag-szivárgásra is figyelmeztetett. Ez utóbbi megfigyelés igaznak is bizonyult, a robbanékonynak vélt anyagról azonban kiderült, hogy nem ammónium-nitrát volt, hanem egyszerű műanyag szemcsék. A másik kamion ruhákat szállított.
A helyszínre érkező mentők már nem tudtak segíteni az egyik, Bihar megyei kamionsofőrön, aki az ütközés következtében szörnyethalt, a másik két sérültet a helyszíni ellátás után a megyei kórházba szállították. Egyikük – egy 28 éves báródbeznyei lakos – kómába esett, s bár egy ideig még küzdöttek életéért, a tegnapi nap folyamán meghalt. A másik kórházba került férfi számos sérülést szenvedett és súlyos állapotban van.
A baleset következtében hoszszú időre lezárták az érintett útszakaszt. A balesetben összetört egy BMW márkájú személygépkocsi is, amely a Váradot Kolozsvárral összekötő országút szélén parkolt. A helyszínen végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a bihari rendszámú kamion sofőrje ezidáig tisztázatlan okokból áthajtott az ellentétes menetirányú sávba, s ez okozta a frontális ütközést.
A tegnapi nap folyamán ugyanakkor egy másik halálos kimenetelű baleset is történt a Tenke és Biharhosszúaszó közötti országúton. Itt szintén egy frontális ütközés történt, ezúttal két személygépkocsi között. A balesetben heten sérültek meg, közülük két személy beszorult a roncsok közé, mindketten életüket vesztették. A túlélők közül négy személyt a megyei kórház sürgősségi osztályára szállítottak, egy személy pedig helyszíni ellátásban részesült.
Sz. G. T.