Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Továbbviszik a hagyományt

Az Érmellék és Bihar megye különböző szegleteiből érkező citeraegyütteseket és egyéni előadókat hozott össze pénteken, a negyedik alkalommal megrendezett Húrnyűvő Citerafesztivál, melynek a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertterme adott otthont.

tovabbviszik 1

A résztvevőket Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat vezetője köszöntötte, elismerését fejezve ki a fellépőknek, amiért őrzik és ápolják a citerajáték népi hagyományát. „Adja a jó Isten, hogy még sok ilyen találkozó létrejöjjön, és nemzedékről nemzedékre adjuk tovább ezeket a hagyományokat” – fogalmazott az elöljáró.

A rendezvény különlegességét az adta, hogy nemcsak hagyományos citerák hangzottak föl, hanem kézi készítésű, miniatűr gyermekciterák is. Fellépett az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a borsi Borsszem Citeraegyüttes, a Bihardiószegi Református Citerazenekar, a nagyváradi Tücsök Citeraegyüttes, valamint Molnár István hegyközcsatári és Bertalan Attila asszonyvásári előadók.

A fesztivál a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ és a Nagyváradi Állami Filharmónia közös szervezésében jött létre.

Sz. G. T.