Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Továbbra sincs új tagja a megyei tanácsnak

Teljes létszámban megjelent a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17 tagú frakciója a Bihar Megyei Tanács tegnapi ülésén, azonban az új tanácstag beiktatásáról szóló határozattervezetnek ellene szavaztak, így továbbra is 17-17 az arány a megyei önkormányzatban. A liberálisok ki is használták ezt, bár voltak olyan projektek is amelyeket jóváhagytak. Továbbra sem szavazták meg például a megye köz- és magántulajdonának leltárát, s azokat a tervezeteket, amelyekben név szerinti szavazással kellett dönteni egyes biztosságok összetételéről. Az ülés egyébként 11 órakor kezdődött, és a titkos szavazások miatt fél három után ért véget. A határozattervezetek után Dacian Foncea PNL-s tanácstag javasolta, hogy december 1-én tartsanak ünnepi tanácsülést, Ioan Mang alelnök kérdésre, miszerint arra eljönnek-e, közölte hogy ezzel a kérdéssel nem viccelne. Egyik kollégája a megyei tanács által a centenáriumi évben szervezendő programokról érdeklődött, ezeket Mang ismertette.

tovabbra

A tanácstagoknak végül sikerült dönteniük például a jövő évi adókról és illetékekről, és megállapították egyes termények jövő évi árát is. Több kérdést is elhalasztottak, például a megyei önkormányzat őrszolgálatának költségvetés módosítását, addig, ameddig pontosan felmérik, mennyi a kifizetetlenül maradt túlórák száma. Hosszas vita alakult ki a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia alkalmazottai létszáma kapcsán, mivel az Carmen Soltănel jegyző negatívan véleményezte. Miután a  színházról szóló határozattervezetet elvetették, hosszas vita során szó esett arról is, hogy az elmúlt években miért működhettek a kulturális intézmények olyan létszámokkal, amilyenekkel, és kinek mekkora a felelőssége a döntések meghozatalában, ezt követően a filharmóniáról szóló határozattervezetet visszavonták. A szavazategyenlőség miatt nem hosszabbították meg ugyanakkor a megyei Hivatalos Közlöny részletvezetőjének ideiglenes megbízását, ám ugyanezen okból nem hagyták jóvá a versenyvizsga kiírását sem a tisztségre. Az ülés részleteire visszatérünk.

F. N. L.