Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tovább szélesítik a Nagy Testvér látószögét

Az év első öt hónapjában statisztikailag csökkentek a bűncselekmények Nagyváradon a múlt évhez képest, főleg azokon a részeken, ahol térfigyelő kamerákat helyeztek el – jelentette be pénteki sajtótájékoztatójukon Liviu Popa, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, valamint a megyeszékhely frissen kinevezett rendőrfőnöke, Alin Haniş, aki a nemrég nyugdíjba vonult Ioan Lenghelt váltotta a váradi rendőrség élén.

Tovabb szelesitik

Popa, Bolojan és Haniş

A statisztikák szerint a vizsgált időszakban 8,93 százalékkal csökkentek a bűncselekmények, ugyanakkor valamelyest megnőtt az ismert elkövetők száma. Huszonöt százalékkal kevesebb betörés történt, negyven százalékkal kevesebb kerékpárt tulajdonítottak el és 27 százalékkal kevesebb személygépkocsit törtek fel. Csökkentek a közúti balesetek, ugyanakkor 23 százalékkal megnőtt a bolti lopások száma. Az utcai bűncselekmények terén a vandalizmus mellett a rablás jelenti a legfőbb gondot – ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az elkövetők nyakláncokat, táskákat ragadnak ki az áldozatok nyakából, illetve kezéből. Ezzel kapcsolatban a rendőrfőkapitány hangsúlyozta, fontos, hogy a rendőrség a lehető leghamarabb értesüljön a bűncselekményről, hiszen ha az áldozatok azonnal hívják a 112-es számot, nagyobb esély van rá, hogy a tettest sikerül azonosítani.

A közbiztonság statisztikai növekedése nagyrészt azoknak a térfigyelő kameráknak tudható be, amelyeket a nagyváradi városháza és a megyei rendőrség együttműködése révén az év elején szereltek fel a város különböző pontjain – vélekedtek a rendőrség vezetői. Véleményük alátámasztására több kamerával rögzített közúti balesetet is bemutattak, melyek esetében a felvételek alapján utólagosan állapították meg a felelősöket, valamint lencsevégre kaptak egy autófeltörési kísérletet is. Bolojan polgármester a nagyállomásnál levő aluljáróval példálózott, ahol szintén csökkent a vandalizmus, mióta kamerával látták el.

A városvezető véleménye szerint ez is azt bizonyítja, hogy a lakosság eredeti fogadtatásával ellentétben, a térfigyelő kamerák nem egy Nagy Testvér rendszert alkotnak, amellyel a városvezetés a lakosok minden lépését monitorizálni kívánja – azt azonban nem tette világossá, hogy az eldugott, vagy magaslati kamerák mily módon csökkentik a közúti baleseteket, vagy esetleg szemérmességükre alapozva akadályozzák-e meg a csöveseket abban, hogy az aluljárókban végezzék dolgukat. Amit azonban határozottan kijelentett, hogy a kamerák számát évről évre növelni fogják. Év eleje óta 126 térfigyelőt helyeztek ki a város forgalmasabb útkereszteződéseiben, a központban, villamos- és buszmegállókban, piacok környékén. A város azonban már idén tervezi a kamerák számának növelését és modernizálását. A meglevőket optikai szálakkal látják el a gyorsabb információáramlás érdekében, emellett beszereznek néhány távirányítással forgatható kamerát és egy úgynevezett mobil egységet is, amely tetszés szerint áthelyezhető lesz a problémás területek között.

 

Sz. G. T.