Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tovább szabotál a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17 tagú frakciója testületileg távol maradt a keddre összehívott Bihar megyei rendes tanácsüléstől, így azt kvórumhiány miatt nem sikerült megtartani.

tovabb

Egy videokonferencia miatt több mint egy órás késéssel kezdődött az ülés, ezért Ioan Mihaiu prefektus bocsánatkérését Pásztor Sándor megyei tanácselnök tolmácsolta, és hozzátette: ez történik akkor, ha két intézmény működik egy épületben.

Miután megállapította a kvórumhiányt, Pásztor Sándor felolvasta a prefektúra átiratát, melyben értesítik a tanácsot, hogy a közigazgatási bíróság elutasította Ana Maria Tiron volt szociáldemokrata párti (PSD) tanácstag keresetét. A volt tanácstag azt kérte, függesszék fel a prefektúra határozatát, mellyel megszüntették mandátumát. A bíróság elutasította a kérést, és érvényesíteni kell az új tanácstag mandátumát, zárul az átirat. A tanácselnök idézte az előző ülés jegyzőkönyve alapján Ionel Avrigeanu PNL-s frakcióvezetőt, miszerint, ha a bíróság Tiron ellen dönt, ők az első rendes ülésen érvényesítik a soron következő PSD-s mandátumát. A PNL-sek ennek ellenére sem jöttek el az ülésre.

Pásztor Sándor tanácselnök ugyanakkor a jövő hétre újabb rendes ülést hívott össze, mivel a PNl-sek már azt is kijelentették: kizárólag a rendes üléseken jelennek meg, a rendkívülieken vagy az azonnaliakon nem – holott, mint később Ioan Mang alelnök megjegyezte, az üléseken való részvétel törvényes kötelességük lenne, függetlenül attól, hogy az rendes, rendkívüli vagy azonnali.

Ioan Mang azt is elmondta: hétfőn felhívta Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert, megyei PNL-elnököt, és kérte, a PNL-sek legalább két projektet támogassanak a megyei ülésben. Mindkét projekt útfelújításokról szól, értékük Mang szerint összesen 45–50 millió euró, ezekről ma sem sikerült dönteni. Az alelnök hozzátette: a hétfői rendkívüli váradi tanácsülésen az RMDSZ-esek és PSD-sek szavazataira is szükség volt két projekthez, és ők támogatták is azokat. Kezdeményezi, hogy felszólítást küldjenek a már nyolc igazolatlan hiányzást összegyűjtő PNL-seknek, mondta Mang, aki hozzátette: információi szerint a PNL egyik tanácsosa külföldi kiránduláson van, így nem lett volna meg a frakció létszáma, ezért maradtak távol az üléstől.

Fried Noémi Lujza