Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tovább késhet az autópálya

Választ kapott a szállítási minisztériumtól az észak-erdélyi autópályával kapcsolatos kérdéseire, mondta Cseke Attila RMDSZ-es szenátor tegnap Nagyváradon. Mint kiderült, bár tavaly novemberben szerződést bontottak a spanyol konzorciummal, a következő közbeszerzést az autópálya Bors–Berettyószéplak szakaszára csak az év második negyedévében írhatják ki, jelenleg ugyanis a környezetvédelmi engedély felülvizsgálata zajlik. Erre azért van szükség, mert Fegyvernek (Fegernic) közelében kijelöltek egy Natura 2000-es természetvédelmi területet, így ott majd völgyhidat kell építeni. Cseke Attila elmondta: nincs ellene a természetvédelmi területek kijelölésének, sőt, hiszen ezt Románia vállalta az uniós csatlakozáskor, furcsa azonban, hogy 12 év után derült ki, egy ilyenen halad át az autópálya. A szenátor attól tart, hogy emiatt újabb késedelmet szenved a beruházás.

tovabb

Az elektronikus személyi igazolványok közvitájának kapcsán Cseke Attila elmondta, szerinte aggályos lenne, ha összevonnák azt az egészségügyi kártyával, mivel utóbbin orvosi adatok vannak. Az is kételyeket vet fel, hogy az e-személyinek valóban fel kellene-e váltania az egészségügyi kártyát, illetve az utóbbival szerzett tapasztalok alapján az is, hogy egy összesített informatikai rendszer működőképes lenne-e, hangzott el.

F. N. L.