Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Toszkán tájak a filharmóniában

Október 10-én, péntek délután, a Nagyváradi Állami Filharmónia előterében került sor a Varadinum Fotóklub második egyéni tárlatának, az olasz Michele Macinai fotóművész képeiből álló kiállításnak a megnyitójára.

Manolis Metzakis, Antonia Pop, Michele Macinai, Adela Lia Rusu, Meleg Vilmos és Thurzó Sándor József

Manolis Metzakis, Antonia Pop, Michele Macinai, Adela Lia Rusu, Meleg Vilmos és Thurzó Sándor József

Az Ovi D. Pop és Adela Lia Rusu fotóművészek által idén augusztusban alapított Varadinum Fotóklub első alkalommal megrendezett szalonjának, az I. Varadinum Nemzetközi Fotóművészeti Szalon öttagú zsűrijének egyike, Michele Macinai képeivel ismerkedett meg a nagyváradi közönség a múlt hét folyamán.

A vasárnap záruló szalont megelőző újabb fotóművészeti tárlat megnyitóján Adela Lia Rusu köszöntötte a jelenlévőket, különös tekintettel az olasz és az őt elkísérő Manolis Metzakis krétai fotóművészre, aki szintén a zsűri egyik tagja volt a hétvégén (Balási Csaba, Nagy Lajos és Flavian Savescu mellett), és kolozsvári tanulóéveinek köszönhetően jól beszél románul. A vendégeket Meleg Vilmos, a nagyváradi filharmónia igazgatója is nagy szeretettel fogadta, biztosítva őket arról, hogy az intézmény előcsarnoka egyike a város leglátogatottabb kiállító tereinek, a zenei hangulatról pedig Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott, aki Achille Simonetti Madrigale című darabját és a Santa Lucia című nápolyi dalt adta elő.

Michele Macinai, akinek szavait Antonia Pop fordította angolból románra, portrékat, életképeket és tájképeket hozott magával, utóbbiak származási helyét, a toszkán vidéket örökítve meg, melynek szépségével kapcsolatban a fotóművész megjegyezte:  „A táj gyönyörű, a képek jók.”

A megnyitó végén Adela Lia Rusu egy-egy erre az alkalomra készített érmet adott át a két vendégművésznek a Varadinum fotóművészeti szalon jegyében, valamint Ovi D. Pop Az én Nagyváradom című albumát.

Szamos Mariann 

Michele Macinai építészmérnöki végzettséggel rendelkező fotóművész, aki a montevarchi Associazione Fotoamatori F. Mochi tagjaként 2012 óta több mint 270 szakmabeli díjat nyert el. 2009-ben kezdett el fényképezni, és 2014 óta tagja a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségnek (FIAP). Szintén ebben az évben AFIAP (Artiste FIAP), 2016-ban pedig EFIAP (Excellence Fiap) kitüntetésben részesült.