Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Törzsasztal nagyoknak és kisebbeknek

Az elmúlt hétvégén két beszélgetést is tartottak a Törzsasztal keretében a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban. Pénteken Csaplár Vilmos íróval Kőrössi P. József beszélgetett, szombaton délelőtt Molnár Krisztina Rita költő beszélgetőtársa Szűcs László volt.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Pénteken este elsőként Králik Lóránd, a könyvesbolt vezetője köszöntötte a megjelenteket, és a Kossuth Kiadói Csoport könyvvásárát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe: a nagyszabású könyvvásáron a jövő hét végéig féláron vásárolhatók meg a Kossuth, a Noran Libro, a Ventus Libro és a Naphegy kiadók könyvei. Változatos témájú kötetek kaphatók, Králik Lóránd azt is elárulta, volt olyan könyv, amely már első nap elfogyott.

Csaplár Vilmossal nem először találkozott a váradi közönség, a Szépírók Társaságának elnökeként már volt a Törzsasztal vendége. Kőrössi P. Józseffel felidézték a társaság létrejöttét, az egykori, írószövetségbeli feszületségekről is szó esett. A társaságba félévente legalább hatan-nyolcan kérik ma is felvételüket, noha az nem jár előnyökkel például az állami díjak odaítélésekor, de a növekedési energia még tart.

Az íróval közelmúltban megjelent ISTENNEL vagy nélküle című esszékötetéről illetve az Edd meg a barátodat! című regényről beszélgettek még. Szó esett arról, hogy a szerző Oswald Spengler civilizáció-fogalmát és történelemszemléletét tette magáévá, miszerint a történelemi fejlődés nem lineáris folyamat. Szó esett a muzulmán civilizáció újraszerveződéséről, és annak újragondolásáról, hol tart ma a nyugati civilizáció. „Megfigyelem, a dolgok hogyan hatnak egymásra” – mondta Csaplár Vilmos, aki ara is figyelmeztetett: egy érett civilizáció számára nincs annál nagyobb veszély, mint hogy meghasonuljon önmagával.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Szombaton délelőtt Törzsasztal Junior címmel folytatódott a beszélgetéssorozat, Molnár Krisztina Rita íróval, költővel Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője beszélgetett Maléna kertje című meseregényéről, és a beszélgetés végén a Kőház című verseskötetéből olvasott fel a szerző. Költőnek tartja magát, mondta a múzeumpedagógusi végzettséggel is rendelkező Molnár Krisztina Rita, és a meseregény írásokat illetően el is bizonytalanodott, az nem „őrültség-e”. Mint mondta, „válságstábot” alakított szakmabeli és nem szakmabeli barátaiból, gyermekek és felnőttek olvasták a könyvet és biztatták befejezésére. Simonyi Cecília grafikus kérte egyébként, hogy írjon számára egy mesét, az illusztrációkkal és a szövegekkel az Aranyvackor pályázaton indultak, így született meg a könyv, amelynek hamarosan megjelenik a folytatása is, mely a három gyermekszereplő, Máli, Janó és Luca naplóját tartalmazza az egyhetes nyaralás idejéből, amelyet külön töltenek.

Fried Noémi Lujza