Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Törzsasztal

Mihálik András Erdély az idők sodrában – Kalotaszeg, Bánffyhunyad című könyvét mutatták be szombaton délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A Grafycolor kolozsvári kiadó gondozásában megjelent 1088 oldalas, több fejezetből álló kötetet Varga Gábor nagyváradi költő, író mutatta be. A szerző részletes, képvetítéssel és hanganyaggal kiegészített, bő kétórás könyvismertetőjén mintegy félszázan voltak jelen, többek között Tőkés László EP képviselő is.

szamvetes 2

Varga Gábor bevallotta, hogy e könyvet nem olvasta ki, ezért úgy érzi, nem vállalkozhat annak méltatására: „Amikor két hete a szerző átadta e könyvet és felkért a bemutatásának felvezetőjére, megpróbáltam fejezetenként csipegetni belőle” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a gazdag képanyaggal illusztrált könyvnek kb. kétharmadát sikerült eddig elolvasnia. Ennek ellenére elmondta, hogy amikor ezzel az Erdélyről szóló kötettel „magára maradt”, felvetődött benne a kérdés, hogy ennek a 85 esztendős embernek, szerzőnek, aki Kalotaszeg szülöttje, aki kutatómérnökként dolgozott a ’70-es években, aki egy imponáló szakmai karriert hagy maga mögött, aki Bukarestben és Moszkvában iskolázott, majd utána hazakerülvén különféle vezetői beosztásokban dolgozott, aki 1980-tól a műszaki tudományok doktora, aki több mint negyed évszázadon át a Nagyváradi Egyetem előadótanára volt, és aki 1990-ben egyik megalapítója volt az Erdélyi Magyar Tudományos Társaságnak, miért volt szüksége erre a könyvre, erre az ijesztő őszinteséggel kitárulkozó kötetre. Varga Gábor azt boncolgatta, vajon mi késztette erre a döbbenetesen nagy lélegzetű könyv megírására? „Minden ember életében elérkezik, eljön az a pillanat, amikor vissza kell tekintenie a megtett útra, a múltra, a mellettünk elrohanó időre. Minden bizonnyal valamikor Mihálik András életében is eljött az a pillanat, amikor rádöbbent, hogy az idő őt is arra kényszeríti, hogy a begyűjtést kezdje el. Így ennek a rendkívül sokoldalú embernek is eljött a számvetés pillanata. Ennek az eredménye ez a kötet, melyben összesítve van mindaz a gondolathalmaz, amit a magyarságról, szűkebb és tágabb pátriánkról, Erdélyről, Kalotaszegről, Bánffyhunyadról, akár a kolozsvári vagy a bukaresti és moszkvai évek tanulmányi idejéről, majd pedig a szerző saját szakmai karrierjének a kezdetéről, alakulásáról eszébe jutott. Mindezeket egy több mint ezer oldalas kötetbe összegyűjtötte. Imponáló ez a kezdeményezés” – fogalmazott Varga Gábor.

szamvetes 1

Mihálik András és Varga Gábor

Ezt követően a szerző részletesen, fejezetekre lebontva ismertette a kötetét: tényekre alapozott bevezetést tartott az erdélyi magyarság történelméből, kitérve Kalotaszegre, annak „fővárosára”, Bánffyhunyadra.

A könyvet limitált példányban a helyszínen 90 lejért meg lehetett vásárolni, amelyet a szerző dedikált is. Aki szeretne utólag is vásárolni a kötetből, az a 0741/011-851-es telefonszámon érdeklődhet.

Sükösd T. Krisztina