Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Törvénymódosítással ösztönöznek a munkavállalásra

Sürgősségi kormányrendelet alapján módosítják a Munkatörvénykönyvnek a munkanélküliekre vonatkozó egyes előírásait. A várható változásokról Békési Csaba (képünkön jobbról), a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) igazgatója számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján.

torvenymodositassal allora vagni allo alak kell

Békési hangsúlyozta, a törvénymódosítás célja, hogy minél jobban ösztönözzék a munkanélkülieket a munkavállalásra, illetve a cégeket a hátrányosabb helyzetű álláskeresők – a még tapasztalat nélküli fiatalok (16–24 év közötti korosztály), a 45 év felettiek, az elszigeteltebb vidéki településeken élők és a régóta munka nélkül lévők – alkalmazására. A törvény néhány cikkelyének módosításának novemberben dolgozzák ki a módszertanát. Az igazgató azt reméli, hogy december 1-jétől már érvénybe is lépnek az új jogszabályok. Ezek csak az AJOFM adatbázisában szereplő munkanélküliekre vonatkoznak.

A változások szerint például az AJOFM adatbázisában szereplő, de munkanélküli segélyt nem kapó munkanélküliek, amennyiben legalább 3 hónapra teljes normában (napi 8 óra) érvényes munkaszerződést kötnek, ösztönzésképpen adómentesen 500 lejt kapnak annak megkötésekor, a cégeknek pedig, amennyiben legalább egy évig frissen végzett fiatalokat vagy 45 éven felülieket alkalmaznak meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel, az eddigi 500 lej helyett havi 900 lej jár majd alkalmazottanként. A 400 lejes különbözetet uniós forrásból biztosítják. Azt is bevezetik, hogy azok, akik a lakhelyüktől 15 kilométerrel távolabb vállalnak munkát, kilométerenként 0,5 lejt kaphassanak. Tehát például aki a bejelentett lakcímétől 20 kilométerre talál csak munkát, annak oda-vissza 40 kilométerre 400 lej jár havonta (20 napra). Ráadásul nem kell elszámolni a busz- vagy vonatjeggyel, elég mindössze a munkahelyen való jelenlét igazolása. A maximális összeg viszont nem haladhatja meg a napi 55 lejt.

Az is újdonság, hogy aki az új munkahelye miatt kénytelen lakhelyet változtatni (más településre, megyébe költözni), akkor a költözéskor egy évre 12 500, illetve 15 500 lejt kap két részletben. Előbbi összeget akkor kap a munkavállaló, ha egyedül költözik, utóbbit pedig, ha családjával. Az összeg felét a munkaszerződés megkötésekor, a másik felét pedig a 12. hónapban kapja meg az érintett. A költözés esetében a törvény azt is megszabja, mely megyének mely hátrányosabb helyzetű településében élők a kedvezményezettjei a törvénymódosításnak, ugyanis ezek országos szinten megyékre lebontva lettek meghatározva. Ez Bihar megyében összesen 24 települést érint, például Érmihályfalvát, Bihardiószeget, Székelyhidat, Tenkét, Bályokot, Margittát, Élesdet, Várasfenest stb.

Sükösd T. Krisztina