Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Törvénymódosítási javaslatok Cseke Attilától

Tegnap reggel sajtótájékoztatón számolt be Cseke Attila parlamenti képviselő két fontos év eleji problémáról, amik nyomán az első adandó alkalommal törvénymódosítási javaslatot szeretne előterjeszteni az RMDSZ képviseletében a január folyamán kezdődő bukaresti központi üléseken.

Első pontban egy olyan, országszerte több ezreket érintő problémára kívánnak megoldást találni, ami azokat érinti, akik a ’90-es évek elején személyre szólóan kapott, akkor ígéretesnek tűnő úgynevezett „kuponokat” (értékpapírokat) fektettek be, helyeztek el különféle cégeknél, vállalatoknál. Több polgár az idei év első napjaiban kapta meg levélben azt a még 2012-re vonatkozó adó-visszaigénylésekről szóló felszólítást, ami nyomán sok esetben majdnem 500 lejes „adó-visszatérítést” kér az állam olyan központilag nyilvántartott „kupon-jövedelmekből”, melyek még az évi 12 lejt sem érték el. A történet egyik furcsasága, hogy a már legalább 20 éve külföldön élő és itthon szintén két évtizede nem adózó-dolgozó román állampolgároktól akarják bevasalni ezeket az összegeket. Minderre azonnali jogorvoslatot szeretne Cseke.

Torveny

A második témapont a családon belüli erőszakról 2003-ban született törvény módosítására vonatkozott. E tekintetben oly módon szeretnének változtatásokat elérni mihamarabb, hogy az eddigi esetek tapasztalataiból okulva meggyorsítsák, illetve akár azonnalivá tegyék az ítéletet hozó törvényes procedúrát minden olyan esetben, amiben veszélynek van kitéve saját családján belül a feljelentő. Amint elhangzott, az ilyen feljelentések szinte száz százalékában eddig csak több hónap után került sor jogerős ítéletre, így maguk a sértett felek a jogi hercehurca alatt több hónapon át voltak fokozottan kitéve továbbra is annak az erőszaknak, ami elől a törvényhozókhoz menekültek. Ilyen esetekben azonnali megoldást kell találni – hangsúlyozta Cseke, és ezek a történések országszerte sajnos igen „színesek” és változatosak, tehát sokszor nemcsak a kiskorúak vagy nők ellen irányulnak, hanem maguk a szülők vagy más rokonok is áldozatai lehetnek. A törvénymódosítási javaslatokat nem légből kapott hírek nyomán szeretnék az első adandó alkalommal kieszközölni, hanem alaposan áttanulmányozták az elmúlt évek idevonatkozó jelentéseit és statisztikáit.

 

Tóth Gábor