Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Törvénykezdeményezést nyújt be az RDMSZ

Két héten belül benyújtja az RMDSZ azt a törvénykezdeményezést, melynek célja, hogy a közepes adófizetők ne az adóhivatal regionális központjaihoz, hanem a székhelyük szerinti adóhivatalhoz tartozzanak, mondta tegnap Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ-es szenátor. A szenátor elmondta: az Országos Adóhivatal (ANAF) – mivel erre a Pénzügyi Törvénykönyv lehetőséget ad – 2015 végén 2016-ra vonatkozóan, tavaly év végén pedig 2017-re vonatkozóan döntött úgy, hogy a közepes adófizetők a regionális adóhivatalokhoz tartozzanak. Az első évben a Bihar megyei képviselők és szenátorok kérték ennek a döntésnek a visszavonását, azonban eredménytelenül.

torvenykezdemenyezest

Ennek az az eredménye, hogy 1082 közepes Bihar megyei adózó került át a kolozsvári regionális központhoz. Ez amellett, hogy kevésbé hatékony, mert az érintetteknek Kolozsvárra kell utazniuk ügyintézés végett, a statisztikákat is torzítja, hiszen az adóbevételek stb. nem annál a megyénél szerepelnek, ahol megtermelődnek, hanem ahol kifizették azokat.

Az RMDSZ már dolgozik azon a törvénykezdeményezésen, és a tervek szerint két héten belül benyújtja azt, amellyel megváltoztatnák ezt a helyzetet, azzal, hogy kimondja: a közepes adófizetők a székhelyük szerinti adóhivatalokhoz tartoznak.

Továbbra sem támogatta az RMDSZ az országos területfejlesztési stratégiát – mondta Cseke Atilla, – azt még a Dacian Cioloş vezette kormány készítette el, majd halasztották a szenátus előtti tárgyalását, és a Grindeanu-vezette kormány benyújtotta szinte ugyanazt a törvénytervezetet, melynek alapján 2035-ig bebetonoznának egyes olyan döntéseket, melyeket az RMDSZ egyetlen kormánytól sem tud elfogadni. Ilyen például, hogy a stratégia szerint a már eleve fejlett övezeteket fejlesztenénk tovább, ezzel is csökkentve az ország vagy akár egy megye települései között a szakadékot, vagy az, hogy a települések törvény rögzítette besorolásuk szerint eleve hátrányba kerülnének a fejlesztési pályázatok elbírálásánál, hiszen míg például Brassó indulásból 10 pontot kap besorolása miatt egy pályázatra, addig Nagyvárad csak 7-et. A szenátor elmondta, hogy az RMDSZ több száz módosító javaslatot készít elő a tervezethez, amely jelenleg a szenátusi szakbizottságok előtt van, és október végén, november elején kerülhet a plénum elé.

Fried Noémi Lujza