Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Történelmi naptárképek, nemcsak váradiaknak

Erdély „papíralapú nagyköveteit”, a 2015-ös Erdély Anno és Most, valamint a Nagy Magyaroszág Anno falinaptárakat mutatták be múlt pénteken a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében, A magyar kultúra ünnepének hetében. A bemutatót követően beszélgettünk Balázs D. Attilával (képünkön), a naptárak szerkesztőjével, kiadójával, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk a kiadványokkal.

Hogy miért is értékesek, aktuálisak és tanulságosak mindannyiunk számára ezek a naptárak az rögvest egyértelművé válik, amint fellapozzuk azokat. Nemcsak nosztalgiát közvetítenek a szerkesztő gyűjteményéből való régi képeslapok reprodukciói, de rendkívül szemléletesek azok a képekhez és helyszínekhez tartozó szövegek is (Attila tollából), amelyek koncentrált információkkal, frappánsan, de sajnos sokszor keserű, ironikus végkicsengéssel vázolják fel négy-öt sorban a történelem viharait, ami válogatás nélkül átsepert az ábrázolt, számunkra ismerős helyszíneken.

Tortenelmi 1

A Nagy Magyarország Annóval egész évben visszaköszönhetnek ránk a Kárpát-medence ezer évre visszanyúló történelmének felvidéki, délvidéki, őrvidéki, partiumi, erdélyi, szászföldi helyszínei, városházák, utcák, erődtemplomok stb. Az Erdély Anno és Most nagyszerűsége, hogy régit és újat összekötő képmontázsaival látványos és szellemes vállalkozás arra, hogy egyazon lapon nyerjenek bemutatást egymással kontrasztban történelmi emlékeink, elveszett értékeink, illetve jelenkorunk hamisításai. Külön örömünk, hogy az utóbbi naptár címlapjául a szerző éppen a nagyváradi Szent László teret választotta, amelynek montázsán egyébként az egykori magyar királyszobor hátterében román trikolór lobog a Rimanóczy-féle városháza tornyán.

Hogy a naptárak ne csak nosztalgikus töltetűek legyenek számunkra, avagy hasznosan segítsék megismerni szűkebb-tágabb értelemben vett történelmi emlékeinket, a képekhez tartozó leírások angolul is olvashatóak, így akár hírünket is vihetik a nagyvilágba ezek a lapok mindazok számára, akik vajmi keveset tudnak erről a sokszínű, de hányattatott sorsú vidékről.

30 E AM.indd

Balázs D. Attila jelenleg Pesten élő és munkálkodó nagyváradi fiatalember, igazi lokálpatrióta, aki egy személyben szerkesztője, kiadója, terjesztője, sajtó- és reklámfelelőse, de még könyvelője is a magyarországi Százszorszép kiadónak, s immár hatodik éve készíti ezeket a látványos, hasznos naptárakat, amik egyre nagyobb példányszámot értek meg, de még mintegy harminc hasonló kiadványt is szerkeszt, terjeszt.

A naptárak természetesen kaphatók a nagyváradi könyvesboltokban is, immár egyre kedvezményesebb áron.

Tóth Gábor