Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Történelmi lehetőség

Vége van az államfő választás első félidejének, a résztvevők kifújják magukat, és a döntő ütközetre készülnek.

Már a szavazás megkezdése után elárasztott bennünket az információözön, megtudhattuk, hogy az ország bizonyos régióiban milyen a szavazási kedv. Még egy házasság sincs meg tányércsörrenés nélkül, hát még egy ilyen országos horderejű probléma.

El is csattant az első pofon még délelőtt az egyik moldovai helységben. A polgármester, aki a pofont adta, jól megtermett tenyeres-talpas tisztségviselő lehetett, mert a szavazó atyafi kórházba került.

Ez volt az első pofon, amit a választó kapott. De fájdalmas pofont kaptak a román állam bácsitól a külföldön dolgozó állampolgárok is, akik ott akarták gyakorolni állampolgári jogukat, ahol voltak, de szavazóhelyiségek, fülkék, pecsétek hiányában ezt nem tudták maradéktalanul érvényesíteni. Nem szeretnénk, ha újabb pofont kapnának a választók, természetesen a magyar választók sem. Csalódást okozott , hogy az RMDSZ  inkább Pontát dicsérte, aki színrelépésekor megígérte, hogy megakadályozza a marosvásárhelyi Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem létrehozását s azóta sem akar hallani a székelyföldi autonómiáról sem. Amit adott, az, hogy bevette a kormányba, s bársonyszéket adott az érdekvédelmi szervezetnek. Sovány vigasz.

A kisebbségek csak a választások alkalmával számítanak, a váradi polgármester, aki vehemensen tiltakozott egy magyar polgármester jelenléte ellen, most Pontától félti a magyarokat, de ez elmondható a megyei tanácselnökről is.

Sajnálatra méltó, hogy az érdekvédelmi szervezet nem jutott egyezségre Klaus Johannisszal. Túl arrogánsnak tartotta, aki elzárkózott a tárgyalások elől. Ami mód felett érdekes, hogy Monica Macovei előtt pedig megnyílt, s elfogadta a programját, hiszen egyezik az övével. Az RMDSZ-nek sem kellett volna ilyen hamar feladnia, hiszen a politikus azért politikus, hogy felhasználják a diplomácia minden eszközét , s ha kidobják őket az ajtón, bemenjenek az ablakon. ,,A politika nem szerelem, hanem érdekszövetség”– mondta erről anno a magyarországi Bokros Lajos.

Klaus Johannis is mint romániai német, nagyobb empátiával kellene viszonyuljon a kisebbségekhez, hisz ő maga is az. Szükséges lenne egyfajta szolidaritás a magyarokkal szemben, akár betyárbecsületből is. A valóság az, hogy amit már az első perctől hiányoltunk, az államfő-jelölt eddig nem mutatta meg ,,kisebbik” kisebbségi oldalát.

Ha a felek nem értik meg egymást, az oda vezethet, hogy történelmi lehetőséget szalaszthatnak el.

A rendszerváltoztatás után először lehetne Romániának kisebbségi elnöke, ami csak a fejlett demokráciákban lehetséges. Lásd az Amerikai Egyesült Államokat, mikor 2009-ben Obamát választották meg elnöknek, aki afroamerikai.

Akkor lesz országunkban jó, akkor lesz Kánaán, ha a választás nem etnikai alapon történik, ha a román pártok is felvállalják a kisebbségek védelmét, amikor nem az számít, hogy valaki melyik pártból jön, hanem a teljesítménye, emberi, vezetői kvalitásai.

Az ország túllépne saját árnyékán, túllépne önnön korlátain, ha egy kisebbségi elnököt választana az ország élére, aki nem is olyan ,,kisebbségi”, hiszen bizonyította hozzáértését, nagyságát.

V. Szilágyi István