Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Történelmi időutazás Ópusztaszeren

A hétvégén a nagyváradi 11-es iskola egy busznyi gyermekkel, tanáraikkal és az iskola aligazgatónőjével, Lucaciu Ramonával elindult, hogy egy másfajta irányból közelítse meg történelmünket.

tortenelmi 1

A kirándulás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban volt, ahol elsőként megtekintették a Feszty Árpád által festett körképet, mely a maga nemében egyedülálló, monumentális alkotás, a romantika szemüvegén keresztül mutatja be hat egymáshoz kapcsolt jelenetben a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe. Minden gyermek megcsodálta a művet, átadta magát a kép- és hanghatásoknak. Ezután kísérőikkel együtt (Perecz-Simo Annamária, Vass Annamária, Kovács Márta és Tempfli Emília tanítónők) ősi mesterségekről tanulhattak, és ki is próbálhatták őket. Így a gyapjúfeldolgozás egy sajátos módját, technikáját ismerhették meg. A kitartó munka gyümölcseként létrejött a nemez, aminek felhasználása olyan széles körű, hogy a nomád népek életének szinte minden területén jelen volt egykor. A gyerekek elkészítették saját nemezlabdáikat, majd a bőrművesség fortélyairól hallhattak értékes információkat, illetve a különböző színű, vastagságú, struktúrájú bőrökből készíthették el saját alkotásaikat. Megismerhették Árpád népének az életstílusát, azt, hogy a híres magyar jurtákat a nők állították össze, melyeket aztán nemezzel fedtek be. Testközelből tapasztalhatták meg a nomád életmód sajátosságait: a jurtában való élet rendjét, korabeli hétköznapi eszközök használatát.

tortenelmi 4

Ezután meglátogatták a Csete-jurtákat és a milleniumi Árpád-emlékművet, mely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma. Végül a Reneszánsz Panoptikumot látogatták meg. Utóbbi életnagyságú figurái öt jelenetben mutatják be a 15. század divatját, vallását, művészetét. A Panoptikum tökéletesen élethű figurái megelevenítik Magyarország egyik legdicsőbb korszakát, Mátyás király uralkodásának idejét.

A nap végén ugyan fáradtan indultak a buszhoz, de telve élményekkel, gondolatokkal, örömmel és tudással, mely egész életükben végigkíséri majd őket.

Perecz-Simo Annamária,
tanítónő