Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tömeges jégvödör-kihívás a Ramadában

Az úgynevezett jégvödör kihívást, vagyis eredeti nevén az Ice Bucket Challenge-et eredetileg jótékonysági pénzgyűjtési akcióként indították el ez év júniusában az Egyesült Államokban.

Az akció lényege az volt, hogy a kihívottak (elsősorban ismert televíziós személyiségek) 24 órán belül egy vödör jégkockákkal teli hidegvizet kellett a fejükre öntsenek, és ezt videó felvételen közzétegyék, hogy ezzel hívják fel a társadalom figyelmét az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségre, vagy pedig pénzt kellett adományozzanak a betegséggel kapcsolatos kutatómunkára, majd mindezek után maguk is nyilvános kihívást intézhettek barátaikhoz, ismerőseikhez. A kihívás ilyen formában terjedt el – mondhatni futótűzként – az internetes közösségi hálókon. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az állatvédelemmel foglalkozó sztárok (közülük az európai közönség számára talán Pamela Anderson a legismertebb) rendre visszautasították a kihívást, mivel az ALS ellenszerét kutató amerikai intézet idejétmúlt és mérhetetlenül kegyetlen állatkísérleteket végez.

tomeges 2

Miután azonban több világsztár is felvállalta a videofilmecske elkészítését, a rajongók tömegesen kezdték el majmolni kedvenceiket, és nyakra főre locsolgatták magukat jeges vízzel. A jégvödör-kihívás így hamarosan trenddé degradálódott, és természetesen a bihari megyeszékhelyre is elért. Kiveszett azonban belőle a betegekkel való együttérzés, a jótékony szándék.

Ezt ellensúlyozandó, a nagyváradi Icelandia jéggyár tömeges jégvödör kihívásra invitálja a lakosságot szombaton 13 órától a nagyváradi Ramada szálloda parkolójába. „Az összes résztvevőt felkérjük majd, hogy egy minimum 5 lejes adományt dobjon a helyszínen felállított urnába az amiotrófiás laterálszklerózissel kapcsolatos kutatások támogatására” – nyilatkozta Florin Pleşca, a jéggyár tulajdonosa. Mint hozzátette, a szervezők egytonnányi jeget, vödröket és hidegvizet is biztosítanak majd a kihíváshoz. Az aktivitást igyekeznek majd úgy időzíteni, hogy minden résztvevő egyszerre zúdítsa fejére a jéghideg zuhatagot.

Sz. G. T.